Šokantno: 11 stvari koje možete vidjeti samo u Kini!

Za zapadnjake, Kina i njena kultura je često fascinantna, ali puno puta i sasvim bizarna
Vidi originalni članak

Čini se kako Kinezi uvijek imaju adute za iznenaditi svjetsku javnost, koliko god čitali o njima i trudili ih se upoznati. Ovi prizori svakako su dokaz pomalo bizarnih, pa i šokantnih praksa u toj zemlji:

1. U robnim kućama prodaju cijele morske pse i krokodile, unatoč činjenici da jedu tek neke dijelove tih životinja.

2. Policijske pse zamijenile su guske koje je policija uvela kao alternativu u nekim dijelovima zemlje. Kažu kako imaju sjajan vid i generalno agresivno ponašanje.

3. U aparatima u podzemnim željeznicama u kojima se na zapadu najčešće nalaze čokoladice i sokovi, u Kini se mogu kupiti živi rakovi. Oni se čuvaju u plastičnim posudama, na temperaturi od 5 Celzijusa.

4. Prometne gužve stalan su prizor u Kini, no njihov razmjer i količina automobila doista zaprepaštava.

5. Mentalna slika Kine generalno nije i najblistavija, a brojni radni sati, žrtvovanje privatnog života i kultura poricanja problema rezultira i velikom stopom samoubojstava. Budući da takve stvari štete ugledu tvrtki, one su oko svojih ureda u zgradama objesile mreže koje bi trebale spriječiti suicidne u njihovim naumima.

6. Brakovi s duhovima jedna je od bizarnih praksi u kojima se trupla prodaju za tisuće dolara, sve kako bi obitelji organizirale vjenčanja za svoje preminule članove obitelji, budući da vjeruju kako samci nemaju sreće u zagrobnom životu.

7. Prodaju zrak u konzervi, a to je odgovor na visoke razine smoga i ukupnog zagađenja u državi. Maske na licima su nam još donekle jasno, no konzervirani zrak je jednu razinu iznad shvaćanja. Može ga se kupiti "s različitim okusima".

8. Dok ih se ostatak svijeta planski rješava, Kinezi svoje žohare uzgajaju na farmama. Koristi ih se u tradicionalnoj medicini, a njihov uzgoj je rastući biznis te odlično ulaganje.

9. Gradovi duhova nisu ništa neobično u Kini, jer je njihova brzo razvijajuća građevinska industrija sagradila toliko toga da diljem zemlje postoje čitavi gradovi bez ijednog stanovnika.

10. S jedne strane urbanizacija i industrijalizacija, a s druge prirodne ljepote. Ova 270 milijuna godina stara "kamena šuma" pravi je primjer toga te je i mjesto posebnog Svjetskog nasljeđa UNESCO-a.

11. U Kini se stalno nešto gradi i obnavlja, a nisu svi spremni zbog toga odreći se vlastite komocije. Postoji velik broj zgrada čiji se stanovnici odbijaju iseliti iz svojih domova, oko kojih nastaje pravo gradilište. To nazivaju i "čavao kućama".

Posjeti Express