Sudbina najljepše djevojčice na svijetu

Instagram
Bila je dijete model, a 2011. je proglašena "najljepšom djevojčicom na svijetu"
Vidi originalni članak

Mladi francuski model, djevojčica Thylane Blondeau čiji su roditelji nogometaš Patrick Blondeu i glumica Véronika Loubry, svoj je prvi "posao" dobila u dobi od samo četiri godine.

Ona je 2011. proglašena "najljepšom djevojčicom svijeta".

S prodornim plavim očima i fotogeničnim licem, bilo je jasno da će izrasti u lijepu ženu.

No, brojni su se aktivisti i zaštitnici dječjih prava pitali koliko je svijet mode mjesto gdje bi mala curica trebala biti.

U dobi od deset godina sudjelovala je u modnom editorijalu Vougea, u odjeći s velikim dekolteom i našminkana, po mnogima poprilično neprikladno. 

Njena je majka rekla kako se i sama šokirala vidjevši slike, ali samo zato jer su joj dali da nosi zlatnu ogrlicu koja vrijedi milijune.

Osim toga, posao je iznimno stresan te ni zbog toga nije prilagođen za djecu, a čak se i od mladih modela očekuju da prvo brinu o svom fizičkom izgledu, a tek onda o zdravlju.

Neke zemlje su zabranile rad modela mlađih od 16 godina na modnim pisama, uz argument kako je svijet mode "previše seksualiziran za djecu".

Studije pokazuju kako djevojčice koje rano ulaze u svijet mode imaju i do 10 puta veće šanse razviti neki od poremećaja prehrane, no njena majka ne vidi ništa problematično u tome, vjerujući kako je svojoj kćeri usadila zdrava životna načela i principe.

Također, smatra dobrim to što je već kao mala djevojčica naučila što je rad, radne navike i plaća.

Danas ona ima 16 godina te sama kaže kako obožava posao kojim se bavi i iskustvo koje je s njime stekla, putovanja na kojima je bila...

Planira se i dalje baviti modelingom, no ne i raditi to cijeli život.

- Odbijamo oko 75 posto poslova koji mi se nude, a do danas ona vodi normalan život - tvrdi njena majka.

Danas je ona i Instagram zvijezda s tisućama pratitelja.

Pogledajte dokumenatac koji govori o kontroverzi dječjih modela:

Posjeti Express