Suša ispod umjetnog jezera otkrila novi Stonehenge

Wikimedia Commons
Kameni spomenik od granita star je preko 7000 godina, a do danas se ne zna koja mu je točno bila namjena
Vidi originalni članak

Posljednjih 56 godina, Dolmen de Guadalpera je bila potopljena ispod  Valdecañas rezervoara u Španjolskoj. No, nakon rekordno vrućeg ljeta, dva su toplinska vala izazvala nezapamćenu sušu koja je smanjila obalnu liniju toliko da je megalitski kameni krug otkriven te je ponovno završio na suhom tlu.

Taj je spomenik napravljen od 150 granitnih stijena, od koji su neke izrezbarene, postavljenih u vertikalni raspored, piše IFL Science

Krug s kamenjem stvara središnju komoru u obliku jajeta dužine 5 metara, a prethodi joj pristupni hodnik četiri puta veći od njene dužine. Na ulazu središnje komore isklesani kamen visine 2 metra ima oznake za koje arheolozi vjeruju kako predstavlja rijeku Tagus, rijeku koja je bila isušena kako bi se stvorio rezervoar.

Najviši kamen dosad se uobičajeno nalazio neposredno ispod vodene površine, iako se tijekom posljednjih pet desetljeća znao djelomično pojavljivati. Ovog je ljeta, međutim, prvi put nakon 1963. godine, cijeli spomenik potpuno izronio iz vode.

Španjolski Stonehenge star je 7000 godina

Brojni su dijelovi Sjeverne hemisfere Zemlje iskusile sušu, a Španjolska je pretrpjela rekordne vrućine već početkom ljetne sezone, iako su se iznadprosječne temperature nastavile i u rujnu. Ne iznenađuje činjenica kako je ovaj lipanj bio treći najsuši mjesec u posljednjih 100 godina u Španjolskoj.

Nestaju im rijeke Jedna od najvećih država u Europi pretvara se u pustinju

Suša je loše utjecala na poljoprivrednike jer im je uništila usjeve, a rezervoar je osjetno pao. Pogledajte kako je suša smanjivala jezero kroz godine

Kameni krug, poznat kao španjolski Stonehenge, sagrađen je prije otprilike 7000 godina. Prvotno je imao krov i mogao je služiti kao grobnica, središte trgovanja ili kao mjesto za obavljanje vjerskih obreda. Otkrio ga je njemački arheolog Hugo Obermaier 1926. godine.

Sam Valdecañas rezervoar izgrađen je za vrijeme španjolskog fašističkog diktatora Francisca Franca 1960-ih, a ponovno otkrivanje kamenog kruga izazvalo je veće zanimanje za spomenik. Lokalci su organizirali peticiju za odmicanje spomenika od jezera, budući da je kamenje zapravo granit koji je porozna, pa postoji opasnost od nestanka tog važnog komada prapovijesne Španjolske.

Posjeti Express