Svaka od četiri naše regije ima zlatno bijelo vino

Na ocjenjivanje naših mješavina bijelih sorata najbolja su vina stigla iz Erduta, Kutjeva, Moslavine, Savudrije i Prološca pokraj Imotskog
Vidi originalni članak

Važno je zvati se Venje, moglo se zaključiti nakon ocjenjivanje hrvatskih mješavina bijelih sorata White Blend. Dva vina Ivana Enjingija s tog položaja bila su najbolja, a i zrelost je 18. srpnja u Esplanade Hotelu Zagreb “pobijedila” mladost. Ocjenjivači, među kojima su bili enolozi Nataša Puhelek Puština, Franjo Francem i Dominik Jagunić, sommelier Žarko Stilin i autor ovih redaka, u zajedničkom su komentaru isticali svježinu vina iz berbi 2010. i 2006. Prvo su opisali kao voćno, puno, svježe, sadržajno i skladno s aromama gljiva te plemenite plijesni, a drugom isticali raskoš riječima kako ima sve što zrelo bijelo vino treba imati, svega toga ima puno, a ukomponirano je baš kako treba.

Oba su vina u redovitoj prodaji. Berba 2010. stoji 80 kuna, četiri godine zrelije je 40 kuna skuplje, a obje su cijene apsolutno premalene za ono što vina nude.

Vinograd na Venju je Enjingi sadio 1997. i godinu potom trsovi graševine, rizlinga, traminca, sauvignona i sivog pinota dali su nešto grožđa koje je preradio zajedno. Nije mu se baš dopalo vino, no pustio ga je da živi u podrumu. Prijatelj, cavtatski sommelier Ivo Ivaniš, nagovorio ga je da ga pošalje na ocjenjivanje koje je 2004. u Londonu pokrenuo vinski časopis Decanter i ta je prva berba 1998. postala najbolje bijelo vino od miješanih sorata u kategoriji do 10 funta.

Neuobičajene su i priče koje prate ostala vina proglašena zlatnima na White Blendu. Moreno Degrassi poslao je Terre Bianche Cuvée Blanc Limited Edition 1 od malvazije, chardonnaya, sauvignona i viogniera različitih berbi. Polusuho vino ima čak 17 posto alkohola, ali to se gotovo i ne osjeti. Fino miriše na zrelo voće, bogatog je okusa i fino bi pristajalo uz suhe kolače kakvi se rade u našem priobalju, a i gutljaj vina samog dobro bi zaokružio fini obrok.

Jasna Antunović iz Erduta oduševila je vinom Jubilea, mješavinom zelenog silvanca iz 2011., chardonnaya iz 2014. i graševine iz 2016. I u njoj su ocjenjivači pohvalili svježinu te dodali kako samo miris upućuje na zrelost vina. Pozlatile su se i Dragonada 2017. od chardonnaya i bijelog pinota, profinjeno vino punog tijela koje je Nikica Katić iz moslavačke Kleti Romić posvetio djedu Dragi i baki Nadi te Draga Riserva 2019. vinarije Grabovac iz Donjeg Prološca. Ova mješavina kujundžuše, pošipa, žilavke, chardonnaya i sauvignona s položaja Vučja Draga odnjegovana je u dobrim bačvama, osjeti se to vrlo nježno u mirisu kojim dominiraju sušeno voće i bademi, a okus osvježava i iznimno dugo traje.

Srebrna vina s ocjenjivanja White Blend su Nagual bijeli 2013. Davora Zdjelarevića od chardonnaya i sauvignona iz Erduta, Cuvée Roberta Kopjara iz okolice Novog Marofa (graševina, manzoni i sauvignon), Clemente Blanc 2019. (chardonnay i bijeli pinot) Ivana Damjanića iz Fuškulina pokraj Poreča, Bijelo 9 iz 2018. kutjevačke vinarije Galić (graševina, chardonnay, sauvignon) i Magdalena 2019. (malvazija i chardonnay) pazinske vinarije Anđelini.

Brončane hrvatske mješavine bijelih sorata su Belica Plovanić 2021. Deana Rubeše iz Kastva, mješavina sorata među kojima su rijetke lokalne mejsko, divjaka, jarbola i poznatije malvazija te glera, Mladinin Erdoro Blend One 2021. od rizlinga, traminca, bijelog i sivog pinota s Plešivice, Dišpet 2021. od pošipa, rukatca i dubrovačke malvasije pelješke vinarije Marlais, M&S 2018., muškat, sauvignon i chardonnay vinarije Siber iz Erduta te dva vina vinarije Kutjevo: polusuhi Maximo Bianco 2020. od graševine i traminca te suhi Maximo Oro od graševine i chardonnaya.

Naša graševina s četiri velike svjetske sorte

Rajnski rizling i sivi pinot reske su sorte, traminac i sauvignon mirisne, sve četiri slavne svjetske i krasan začin graševini koju držimo našom i temelj je Venju velikog Ivana Enjingija iz Hrnjevca pokraj Kutjeva. Vino nosi naziv vinogradarskog položaja, loze su sađene 1997., a prva berba 1998. je na prvom Decanterovu ocjenjivanju 2004. u Londonu osvojila najveće priznanje, ravno današnjim platinastim medaljama.

Posjeti Express