Tijekom histerektomije liječnik izjavio: 'Kladim se da uživa'

Igor Kralj (PIXSELL)
Kad misle da ih pacijenti ne mogu čuti, liječnici mogu pokazati svoje pravo lice
Vidi originalni članak

Ako ste čuli priču o anesteziologu koji je popljuvao pacijenta dok je potonji bio bez svijesti u SAD-u u lipnju, znajte da ima puno gorih stvari.

U anonimnom eseju objavljenom u Analima interne medicine ovog tjedna, jedan liječnik detaljno je opisao što se dogodilo dvjema ženama dok su spavale u operacijskim salama. A priče su grozne.

"Kladim se da uživa u ovome", navodno je izjavio jedan liječnik dok je pripremao ženu za histerektomiju, dok je u drugom slučaju slučaju ginekolog zaplesao razvratni ples nakon što je spasio život žene koja je skoro iskrvarila nakon poroda.

Spomenuti članak nije neobičan za ovaj časopis, kojeg je 1927. godine pokrenuo američki koledž liječnika i u kojem se obično objavljuju tehnički tekstovi o upravljanju bolestima i zdravstvenim istraživanjima.

U pratećem pismu uz esej, uredništvo je raspravljalo bi li uopće objavilo ovaj tekst ili ne. Svi su bili suglasni da je 'odvratan i skandalozan' i mogao bi naštetiti ugledu njihove profesije. I dok su neki smatrali da je upravo to razlog zašto ne bi smjeli objaviti tekst, drugi su zagovarali teoriju da bi ga baš zato trebali objaviti.

"Rasprava se zahuktala i stavovi su bili potpuno suprotni, pa nam je trebao 'time-out'", napisala je glavna urednica Christine Laine. Na kraju su ipak odlučili objaviti tekst kako bi 'otkrili mračnu stranu medicine'.

Rekli su da prvi slučaj 'bazdi po mizoginiji i nepoštovanju, dok je drugi, uz to, imao i težak prizvuk seksualnog vrijeđanja i rasizma'. Dodali su da se nadaju da će esej nagristi savjest čitatelja koji su se možda nekad i sami odvratno ponijeli, te da je ova priča način da ljudi uvide kako ovakvo ponašanje izgleda drugima i da nije nimalo smiješno.

Uredništvo je izjavilo da je autor, liječnik povezan s medicinskim fakultetom, originalno poslao esej pod svojim imenom, ali su ga odlučili objaviti anonimno kako bi zaštitili ljude koji bi se mogli identificirati, prije svega pacijente.

Kad je počela priča, drugima se 'razvezao' jezik

Autor tvrdi da je za prvi slučaj doznao dok je držao predavanje o medicini iz etičkog konteksta. Naime prisutne je upitao je li im se ikad tijekom medicinske prakse dogodilo nešto što bi trebali oprostiti ili i dalje ne mogu oprostiti sami sebi.

Student pod imenom David rekao je da je promatrao operaciju kad je prisutni liječnik, dok je čistio i prao pacijenta, počeo s nepristojnim komentarima. David se prisjetio kako je on samo stajao u kutu i želio nešto naučiti, "a taj lik je bio gnjida... i dalje me razljuti kad se sjetim".

Student je sa svojom pričom započeo raspravu, postavljajući predavaču isto pitanje koje je on postavio njima. A prije negoli se snašao, on je studentima prepričao svoje iskustvo s treće godine studija, kad je radio na odjelu ginekologije i porodništva. Ispričao je kako se smijao i čak pridružio liječnikovom plesu, sve dok im anesteziolog iz druge prostorije nije viknuo da prekinu s tim i opsovao ih, piše Washington Post.

U eseju dugom jednu stranicu autor nikoga ne osuđuje, nego samo kaže da ga je rasprava na predavanju navela da shvati kako je vrijeme da prekine šutjeti o ovim događajima. Uredništvo časopisa nada se pak da će drugi iskoristiti ovaj tekst kako bi započeli raspravu koja će istražiti zašto se neki liječnici ponekad ponašaju tako ružno.

Deborah Hall, predsjednica američke asocijacije studenata medicine izjavila je da studenti možda nerado govore o tome koliko im se ne sviđaju neki postupci nadređenih liječnika, čak i kad znaju da bi to trebali učiniti, ali budući da se nalaze 'na dnu lanca' ne usuđuju se podići glas. "Studenti se osjećaju ranjivo i teško im se pobuniti", tvrdi Hall.

Harlan M. Krumholz, kardiolog i profesor na Yaleu smatra da bi trebao postojati mehanizam putem kojega bi se takvo ponašanje moglo jednostavno prijaviti, nakon čega bi se slučaj istražio i njime bi se pozabavili nadređeni, na odgovarajući način.

"Želimo izbjeći lažne optužbe, ali, isto tako, neke od ovih radnji su kriminalne, te je nužno potrebno hitno reagirati", zaključio je Krumholz.

Posjeti Express