Ubijen je 1841., no glava mu je zastrašujuće očuvana

Reddit
Glava Diega Alvesa čuva se u staklenci u posebnoj otopini na Sveučilištu u Portugalu
Vidi originalni članak

Prva stvar koju ćete primijetiti nakon ulaska na katedru Medicine Sveučilišta Lisabon je usamljena "ukiseljena glava", koja se na polici nalazi nedaleko od biološkog uzroka ruke.

Žuta je, izgleda mirno, i pomalo sliči na krumpir. Razni liječnici i anatomski tehničari odijela je ni ne doživljavaju. Ona je zapravo samo tamo. Samo glava Diega Alvesa, navodno portugalskog prvog serijskog ubojice i posljednjeg čovjeka koji je obješen.

Diego Alves je rođen u Galiciji 1810, a u djetinjstvu je poslan u Lisabon kako bi radio kao posluga u dobrostojećim kućama. No, Alves je ubrzo otkrio kako će mu život kriminalca biti puno isplativiji. Svoju lokaciju je pronašao u dolini Alcântara, gdje je presretao farmere na njihovom povratku iz Lisabona kuću. Tada bi ih opljačkao i ubio, a to je ponovio čak 70 puta u tri godine. Do danas nije jasno zašto se zaustavio, budući da policija nije bila čimbenik jer su smrti kvalificirane kao "samoubojstva" - naprosto nisu istraživali mogućnost ubojice koji je ciljao siromašne farmere, piše Atlas Obscura.

Nakon odlaska iz doline osnovao je bandu koja je ciljana na privatne rezidencije, a nakon što je provalio u kuću jednog liječnika i ubio cijelu obitelj, policija ga je uhvatila. 

No, zašto je njegova glava na izložbi? Čini se kako odgovor leži u samom tempiranju.

Alves je pogubljen 1841, u doba kad je frenologija kao znanost počela ulaziti u Portugal. Tu je disciplinu, danas smatranu kao pseudoznanost, razvio njemački liječnik Franz Joseph Gall. Frenologija je tvrdila kako oblik lubanje otkriva karakter, pa i sklonosti čovjeka. Stoga ne čudi kako se se portugalski frenolozi zagrijali za glavu kriminalca poput Alvesa.

On je sam postao slavan, posthumno, a njegova je glava zajedno s ostatkom tijela nadahnula strip, fiktivnu biografiju i roman, kao i nijemi film iz 1911. Os Crimes de Diogo Alves (Zločini Diega Alvesa).

Posjeti Express