Vatromet dobre hrane i finih moslavačkih vina

Robert Anić/PIXSELL
Prekratka su bila dva dana za kušanje svih vina i pomno pripremanih jela kojima su vinari dočekivali goste u šatoru u Kutini te vinarijama. Škrlet, moslavac i dišeća ranina velike su sorte malene vinske podregije
Vidi originalni članak

Čak je 15 vina različitih stilova predstavio sommelier Darko Lugarić na radionici "Sva lica škrleta" prvog dana kutinskog Festivala MoslaVina 2022. u Kleti Romić i svih je 15 bilo vrlo dobro ili odlično. Počelo je fino balansiranim pjenušcem PetNat vinarije Lagena iz Ilove proizvedenom starom tehnologijom neprekinute fermentacije koja se u svijetu naziva petilant naturel što se može prevesti kao prirodna pjenušavost. Slijedio je ukusni pjenušac vinarije Trdenić iz Popovače u kojem je 85 posto škrleta začinjenog s malo graševine, rizlinga i bijelog pinota, a odležao je 24 mjeseca na finom talogu. Mlade mirne škrlete predstavile su vinarije Žabić, Jančar, Mikša i Florijanović. Svaki je malo na svoju stranu, ali svi su fini i najavili su tri zrelija pa i poprilično zrela vina.

Miklaužićev škrlet iz 2019. lijepo miriše po marelicama i tropskom voću, zahvaljujući finim kiselinama zadržao je svježinu, a osjeti se i da je odnjegovan u drvetu. Trdenićev Private selection 2017. izvrsno je vino stilski slično mješavinama zelenca i žerjavine, odnosno rotgipflera i zierfandlera iz austrijskog Gumpoldskirchena koje pristaju pohanom pilećemu mesu, a u odličnom je stanju i berba 2015. Serija zrelih vina zaokružena je Mesarićevim izvrsnim polusuhim škrletom iz 2012. te finim, godinu dana starijim suhim, a priča o škrletovim licima završila je maceratima, bijelim vinima napravljenima na način na koji se rade crna: kožice bobice se namaču u grožđanom soku kako bi se iz njih izvuklo što više tvari blagotvornih za zdravlje i dobio puniji okus te jantarna boja.

Prvo je poslužen Škrlet Familia 2020., novo i jako dobro vino vinarije Košutić. Grožđe je brano 20. rujna, maceracija je trajala dva dana na temperaturi od oko 15 stupnjeva, pa je odležano u drvenoj bačvi i u travnju 2021. napunjeno u bocu. Slijedili su tri mjeseca maceriran Škrlet Voštinić-Klasnić 2020. te Škrlet Nikice Katića iz 2018. Predstavljanje različitih stilova škrleta završilo je slatkišem, Škrletom izborne berbe prosušenih bobica 2018. vinarije Voštinić-Klasnić.

Prezentaciji koja se od poslijepodneva razvukla i na večer prethodio je izvrstan kasni ručak od pet slijedova uz koji je sommelier Josip Orišković izvrsno odabrao vina od škrleta ili ona u kojima škrlet dominira. Iznimka je bio jelen "a la wild" po bakinu receptu koji ipak traži crveno vino pa ga je popratila Frankovka 2019. A da gosti ne odu spavati gladni pobrinuli su se i u vinariji Trdenić. Napravili su senzacionalnu zabavu na terasi pokraj novosagrađenog bazena s koje puca prekrasan pogled na Lonjsko polje. Domaća jela veselih naziva gic gic kanapei, moslavačka krumpirova juha, široki rezanci u bećarskom paprikašu, lungić veselog Moslavca i domaći štrudl od jabuka s makom pratili su, naravno, škrleti koje je odabrao sommelier Tomo Jakopović. Drugi dan festivala vinari su se predstavljali posjetiteljima u šatoru u središtu Kutine koji je bio ispunjen unatoč kiši.

Osnovne arome škrleta su proljetno cvijeće, sijeno i nježno voće, a odlikuju ga niži alkoholi i izraženija svježina. Nazvali su ga po šarlahu, dječjoj bolesti prepoznatljivoj po osipu, zato što se i zrele bobice na osunčanoj strani grozda ospu crvenim pjegicama. Zovu ga i vinek, žutak, ali i škrtec te osukač zato što je mu je oplodnja slabija pa manje grožđa daje. Naziv ovnek žuti, pak, stekao je zato što grozd oblikom podsjeća na ovnovu glavu.

Prošle je godine u Hrvatskoj bio posađen na 76 hektara, no tržišno je sve popularniji pa ga i dalje sade. Izvan Hrvatske malo ga ima samo u Mađarskoj, gdje ga zovu czeiger. Imaju moslavački vinari i Ulicu škrleta koja vodi prema vinogradima. Relativno malena podregija diči se s još dvije autohtone sorte, moslavcem i dišećom raninom, a jako fina vina u Moslavini daju i bijeli i sivi pinot, rizling, traminac te frankovka i crni pinot.

Najbolja ocjena Mikšinu škrletu nije bila slučajna

Baš mi je drago što smo ga proglasili prvakom na ocjenjivanju u Kutini dva tjedna prije Festivala MoslaVina, pomislio sam nakon ponovnog kušanja Škrleta 2021. vinarije Mikša iz Repušnice. Fino i nježno miriše na breskvu i zrelu jabuku, a svježina i slast se odlično nadopunjuju. Obitelj Mikša škrlet je posadila još 1936., a vinarija im je poznata i po stihu Dragutina Tadijanovića koji je 2001. napisao "Drago mi je što sam ovdje bio. I ne samo bio - nego i Škrleta pio!". Butelja je oko 50 kuna.

Posjeti Express