Video je idealna kombinacija informacije i zabave

O tome kako se tržište prilagođava novim video trendovima i je li sadržaj uistinu ‘kralj’, prodiskutirali smo s troje članova žirija Oriđiđi Video Awardsa 24sata
Vidi originalni članak

Oriđiđi Video Awardsi 24sata slave kreativne i originalne video kampanje na digitalnim platformama. Na virtualnom spektaklu u lipnju ove godine u metaverseu ćemo nagraditi najoriginalnije digitalne video kampanje i video content kreatore. Prijavljene videe u čak 11 kategorija ocijenjivat će naš strogi, ali pravedni žiri. Neki od njih su Anamaria Todorić, direktorica digitalnog poslovanja Večernjeg lista, Mia Biberović, glavna urednica Netokracije i izvršna direktorica HUDI-ja, te Ivan Lovreček, producent i osnivač Videoclicka. O tome kako se tržište prilagođava novim video trendovima i je li sadržaj uistinu ‘kralj’, prodiskutirali smo s njih troje.

Express: Posljednjih godina video je postao kralj i svaki brend koji drži do sebe debelo će ga uključiti u svoju strategiju. Zbog čega je video tako popularan?

Anamaria: Vjerujem da je razlog popularnosti u idealnoj kombinaciji informacije i zabave. Kroz video je lakše prezentirati svaku vijest, a osim toga mnogo sjajnih influencera, poznatih i nepoznatih ljudi video format koristi kako bi prezentirali svoje ideje, šale i trendove.

Mia: Izdvojila bih tehnološki napredak. Brzine interneta sve su veće, uređaji su sve pametniji, aplikacija za gledanje i uređivanje videa sve je više, tehnologija je sve pristupačnija...

Ivan: Ako slika govori tisuću riječi, onda je u jednom videu od minute gotovo milijun i pol riječi. Video je vrsta sadržaja koja se vrlo jednostavno konzumira i kod gledatelja izaziva snažne emocije.

Express: Prilikom produkcije videa za digital, čemu se posebno treba pridavati pozornost? Jesu li to zanimljiv sadržaj, dinamika kadrova, ljepota istih ili pak nešto drugo?

Anamaria: Sadržaj je kralj. No, naravno, da dobar sadržaj ne može doći do izražaja bez dobrih kadrova, dinamike, glazbe, vica, ideje, pa i ‘tajminga’, kad se koji video objavljuje. Sadržaj na medijskim platformama danas se bori i s YT, TikTok sadržajem, Netflixom... Očito je video kralj, ali i vodi žestoku bitku sa sjajnom konkurencijom.

Mia: Neki od ovih faktora ovise o platformi. Za jedan YouTube, osim sadržaja, važna je i kvalitetna produkcija. Za jedan TikTok... Najvažniji su sadržaj i brzo reagiranje na trendove (ili čak pokretanje trendova). No, samim time, vijek takvih videa puno je kraći i potrebno je kreirati više videa kako bi kreator ostao relevantan. U svakom slučaju, oba smjera zahtijevaju puno rada i kreativnosti.

Ivan: Posljednjih je godina bilo puno razgovora o formatima, pa su mnogi predviđali da će se zbog sve veće konzumacije putem mobitela svi prebaciti na vertikalne formate. Međutim, preživjeli su gotovo svi formati, a i pojavili su se neki novi jer je najvažniji sadržaj, odnosno pridobiti pozornost gledatelja u onih nekoliko dragocjenih sekundi na početku.

Express: Član ste žirija Oriđiđi Video Awardsa koji će se odviti u metaverseu. Što vas posebno veseli u tom segmentu žiriranja te kojim ćete se načelima, osim unaprijed definiranim kriterijima ocjenjivanja, voditi dok ćete glasati za pristigle video uratke?

Anamaria: Vjerujem da ću uživati u sjajnom sadržaju. S obzirom na to da zbog prirode svog posla gledam i čitam jako puno sadržaja, prilično sam sigurna da ću biti zahtjevan član žirija i da će kod mene uistinu paliti ‘faktor iznenađenja’, odnosno da će me impresionirati dobar sadržaj, ali i ono što nisam već negdje vidjela. Znači, ja uistinu očekujem originalnost, a možda manje kvalitetu u tehničkom smislu. Sigurna sam da ću vidjeti sjajne uratke i to me jako veseli.

Mia: Veseli me vidjeti kreativan sadržaj, jer sam vjerojatno mnogo toga propustila, iako pokušavam pratiti što se događa u regiji - toliko toga se kreira da je nemoguće konzumirati! I to je u redu, svaki kreator može pronaći svoju nišu.

Ivan: Oriđiđi Video Awards je odličan projekt kojim online video konačno postaje ravnopravan svim drugim komunikacijskim formama. U sadržaju me uvijek najviše zanimaju kreativnost i inovativnost, pomicanje granica, pa i eksperiment koji će izazvati reakciju publike.

Express: Na koji način se vaša branša prilagodila stalnom razvoju i napretku tehnologije i na koji način ste implementirali te iste promjene i trendove u vašu svakodnevicu?

Anamaria: Mi smo nešto fokusiraniji na news i politiku te nastojimo ‘teške’ teme upravo kroz kraće video formate približiti i mlađoj, pa istovremeno i prilično zahtjevnoj publici. Naš moto je da smo tamo gdje je publika, a sama platforma nam više ne igra ulogu - izdajemo novine i magazine, ali i imamo niz portala, aplikacija, micrositeova, aktivni smo na TikToku, YouTubeu, LinkedInu, Tweeteru, Instagramu i, naravno, ‘fejsu’, preko kojeg dolazimo do više od trećine svojih digitalnih čitatelja.

Mia: Što se tiče Netokracije, glavni dio video sadržaja odnosi se na naš podcast - iako su podcasti prvenstveno audio emisije. Prije nego što smo pokrenuli naš, malim istraživanjem došli smo do toga da osobe iz naše regije ‘slušaju’ podcaste putem YouTubea. Zbog toga smo i mi odmah došli na YouTube, prvo u ‘kućnom’ izdanju s jednostavnim kamerama, a kasnije smo prešli u pravi studio, zahvaljujući suradnji s Podcast Studijem.

Ivan: Za Videoclick su podaci u srcu svega što radimo. Razumijevanjem i interpretiranjem podataka o online video sadržaju možemo predvidjeti tržišne trendove i razvijati sadržaj koji publika voli i želi gledati. To je ključno za povrat investicije u taj isti sadržaj. To sam naučio u svojoj televizijskoj karijeri i korištenje podataka u strateškom i taktičkom upravljanju je neminovno i za digitalno tržište.

Express: Čini li vam se da je u našoj regiji video kao format malo podcijenjen i koliko se zapravo stvarno iskorištavaju njegovi benefiti?

Anamaria: Definitivno je! Iako je svijet odavno rekao da se vijesti danas više nego ikad prate preko videa. Oglašivačima je video sadržaj izuzetno zanimljiv, što i pokazuju angažiranjem sve više influencera, tako da video formati ne da su ‘zvijezde’ tržišta, nego su i predvodnici. Biti medijska kuća nemoguće je bez video sadržaja.

Mia: Najviše me oduševljavaju kreatori pojedinci koji rade sadržaj ne bi li educirali ili zabavili svoju publiku - ili oboje. Kako sam zaljubljenica u marketing, drago mi je vidjeti i kad jedan takav kreator ostvari dobru suradnju s brendovima, i to tako da zadrži svoju originalnost, da publika dobro reagira, a i da brend postigne dobre rezultate.

Ivan: U svakom slučaju, postoji veliki prostor za napredak jer ne koristimo sve mogućnosti koje nam video pruža. Iz produkcijskog iskustva mogu reći da na tržištu nedostaje i kvantitete i kvalitete. Veliki sam zagovornik toga da se snima puno, a da se na pogreškama uči i polako diže kvaliteta. S druge strane, mislim da su brendovi počeli prepoznavati važnost online videa, bez kojih više nema uspješnih kampanja. Ali isto tako, moraju biti svjesni da je video relativno skup i trebaju biti spremni na ulaganje. To što danas svatko ima mobitel koji može snimiti visoku kvalitetu slike ne znači da se profesionalne produkcije mogu tako snimati.

Posjeti Express