Life
98 prikaza

Video je idealna kombinacija informacije i zabave

1/5
O tome kako se tržište prilagođava novim video trendovima i je li sadržaj uistinu ‘kralj’, prodiskutirali smo s troje članova žirija Oriđiđi Video Awardsa 24sata

Oriđiđi Video Awardsi 24sata slave kreativne i originalne video kampanje na digitalnim platformama. Na virtualnom spektaklu u lipnju ove godine u metaverseu ćemo nagraditi najoriginalnije digitalne video kampanje i video content kreatore. Prijavljene videe u čak 11 kategorija ocijenjivat će naš strogi, ali pravedni žiri. Neki od njih su Anamaria Todorić, direktorica digitalnog poslovanja Večernjeg lista, Mia Biberović, glavna urednica Netokracije i izvršna direktorica HUDI-ja, te Ivan Lovreček, producent i osnivač Videoclicka. O tome kako se tržište prilagođava novim video trendovima i je li sadržaj uistinu ‘kralj’, prodiskutirali smo s njih troje.

Express: Posljednjih godina video je postao kralj i svaki brend koji drži do sebe debelo će ga uključiti u svoju strategiju. Zbog čega je video tako popularan?

Anamaria: Vjerujem da je razlog popularnosti u idealnoj kombinaciji informacije i zabave. Kroz video je lakše prezentirati svaku vijest, a osim toga mnogo sjajnih influencera, poznatih i nepoznatih ljudi video format koristi kako bi prezentirali svoje ideje, šale i trendove.

Mia: Izdvojila bih tehnološki napredak. Brzine interneta sve su veće, uređaji su sve pametniji, aplikacija za gledanje i uređivanje videa sve je više, tehnologija je sve pristupačnija...

Ivan: Ako slika govori tisuću riječi, onda je u jednom videu od minute gotovo milijun i pol riječi. Video je vrsta sadržaja koja se vrlo jednostavno konzumira i kod gledatelja izaziva snažne emocije.

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Anamaria Todorić Igor Kralj/PIXSELL

Express: Prilikom produkcije videa za digital, čemu se posebno treba pridavati pozornost? Jesu li to zanimljiv sadržaj, dinamika kadrova, ljepota istih ili pak nešto drugo?

Anamaria: Sadržaj je kralj. No, naravno, da dobar sadržaj ne može doći do izražaja bez dobrih kadrova, dinamike, glazbe, vica, ideje, pa i ‘tajminga’, kad se koji video objavljuje. Sadržaj na medijskim platformama danas se bori i s YT, TikTok sadržajem, Netflixom... Očito je video kralj, ali i vodi žestoku bitku sa sjajnom konkurencijom.

Mia: Neki od ovih faktora ovise o platformi. Za jedan YouTube, osim sadržaja, važna je i kvalitetna produkcija. Za jedan TikTok... Najvažniji su sadržaj i brzo reagiranje na trendove (ili čak pokretanje trendova). No, samim time, vijek takvih videa puno je kraći i potrebno je kreirati više videa kako bi kreator ostao relevantan. U svakom slučaju, oba smjera zahtijevaju puno rada i kreativnosti.

Ivan: Posljednjih je godina bilo puno razgovora o formatima, pa su mnogi predviđali da će se zbog sve veće konzumacije putem mobitela svi prebaciti na vertikalne formate. Međutim, preživjeli su gotovo svi formati, a i pojavili su se neki novi jer je najvažniji sadržaj, odnosno pridobiti pozornost gledatelja u onih nekoliko dragocjenih sekundi na početku.

 | Author: Privatni album Mia Biberović Privatni album

Express: Član ste žirija Oriđiđi Video Awardsa koji će se odviti u metaverseu. Što vas posebno veseli u tom segmentu žiriranja te kojim ćete se načelima, osim unaprijed definiranim kriterijima ocjenjivanja, voditi dok ćete glasati za pristigle video uratke?

Anamaria: Vjerujem da ću uživati u sjajnom sadržaju. S obzirom na to da zbog prirode svog posla gledam i čitam jako puno sadržaja, prilično sam sigurna da ću biti zahtjevan član žirija i da će kod mene uistinu paliti ‘faktor iznenađenja’, odnosno da će me impresionirati dobar sadržaj, ali i ono što nisam već negdje vidjela. Znači, ja uistinu očekujem originalnost, a možda manje kvalitetu u tehničkom smislu. Sigurna sam da ću vidjeti sjajne uratke i to me jako veseli.

Mia: Veseli me vidjeti kreativan sadržaj, jer sam vjerojatno mnogo toga propustila, iako pokušavam pratiti što se događa u regiji - toliko toga se kreira da je nemoguće konzumirati! I to je u redu, svaki kreator može pronaći svoju nišu.

Ivan: Oriđiđi Video Awards je odličan projekt kojim online video konačno postaje ravnopravan svim drugim komunikacijskim formama. U sadržaju me uvijek najviše zanimaju kreativnost i inovativnost, pomicanje granica, pa i eksperiment koji će izazvati reakciju publike.

 | Author: Privatni album Ivan Lovreček Privatni album

Express: Na koji način se vaša branša prilagodila stalnom razvoju i napretku tehnologije i na koji način ste implementirali te iste promjene i trendove u vašu svakodnevicu?

Anamaria: Mi smo nešto fokusiraniji na news i politiku te nastojimo ‘teške’ teme upravo kroz kraće video formate približiti i mlađoj, pa istovremeno i prilično zahtjevnoj publici. Naš moto je da smo tamo gdje je publika, a sama platforma nam više ne igra ulogu - izdajemo novine i magazine, ali i imamo niz portala, aplikacija, micrositeova, aktivni smo na TikToku, YouTubeu, LinkedInu, Tweeteru, Instagramu i, naravno, ‘fejsu’, preko kojeg dolazimo do više od trećine svojih digitalnih čitatelja.

Mia: Što se tiče Netokracije, glavni dio video sadržaja odnosi se na naš podcast - iako su podcasti prvenstveno audio emisije. Prije nego što smo pokrenuli naš, malim istraživanjem došli smo do toga da osobe iz naše regije ‘slušaju’ podcaste putem YouTubea. Zbog toga smo i mi odmah došli na YouTube, prvo u ‘kućnom’ izdanju s jednostavnim kamerama, a kasnije smo prešli u pravi studio, zahvaljujući suradnji s Podcast Studijem.

Ivan: Za Videoclick su podaci u srcu svega što radimo. Razumijevanjem i interpretiranjem podataka o online video sadržaju možemo predvidjeti tržišne trendove i razvijati sadržaj koji publika voli i želi gledati. To je ključno za povrat investicije u taj isti sadržaj. To sam naučio u svojoj televizijskoj karijeri i korištenje podataka u strateškom i taktičkom upravljanju je neminovno i za digitalno tržište.

 | Author:

Express: Čini li vam se da je u našoj regiji video kao format malo podcijenjen i koliko se zapravo stvarno iskorištavaju njegovi benefiti?

Anamaria: Definitivno je! Iako je svijet odavno rekao da se vijesti danas više nego ikad prate preko videa. Oglašivačima je video sadržaj izuzetno zanimljiv, što i pokazuju angažiranjem sve više influencera, tako da video formati ne da su ‘zvijezde’ tržišta, nego su i predvodnici. Biti medijska kuća nemoguće je bez video sadržaja.

Mia: Najviše me oduševljavaju kreatori pojedinci koji rade sadržaj ne bi li educirali ili zabavili svoju publiku - ili oboje. Kako sam zaljubljenica u marketing, drago mi je vidjeti i kad jedan takav kreator ostvari dobru suradnju s brendovima, i to tako da zadrži svoju originalnost, da publika dobro reagira, a i da brend postigne dobre rezultate.

Ivan: U svakom slučaju, postoji veliki prostor za napredak jer ne koristimo sve mogućnosti koje nam video pruža. Iz produkcijskog iskustva mogu reći da na tržištu nedostaje i kvantitete i kvalitete. Veliki sam zagovornik toga da se snima puno, a da se na pogreškama uči i polako diže kvaliteta. S druge strane, mislim da su brendovi počeli prepoznavati važnost online videa, bez kojih više nema uspješnih kampanja. Ali isto tako, moraju biti svjesni da je video relativno skup i trebaju biti spremni na ulaganje. To što danas svatko ima mobitel koji može snimiti visoku kvalitetu slike ne znači da se profesionalne produkcije mogu tako snimati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.