Žena bankara: Po dućanima spiskala 132 milijuna kuna

Screenshot/Youtube
Njezinu ovisnost o luksuznoj kupovini nije bilo lako pratiti, a uživala je i u privatnom zrakoplovu
Vidi originalni članak

Otkriveni su detalji shopping groznice rastrošne žene osuđenog bankara, koja je u samo jednom danu potrošila milijune, i to na nakit, parfeme, čokoladu i slično. Ona je Zamira Hajiyeva, supruga Jahangira Hajiyeva, bivšeg predsjednika Međunarodne banke Azerbejdžana. I on i ona trenutačno su u pritvoru, zbog optužbi vezanih uz financijske zločine. Ona je dosada bila poznat kao "Gospođa A", jer joj se u cijelom postupku nije otkrivao identitet. Prva je osoba kojoj je u Velikoj Britaniji pod sumnjom za pranje novca, i pod Unexplained Wealth Order (UWO) izdan nalog da se istraži na što je sve trošila svoje milijune. 

I tako su objavljeni podaci po kojim je jasno da je gospođa imala pune ruke posla s kupovinom. U jednom je danu potrošila 760.000 dolara, i milijune na dizajnerske brendove, nakit i parfeme. U samo jednom odlasku u trgovinu, potrošila je 38.000 dolara na čokoladu, a u trgovini igračkama više od 1,3 milijuna dolara. 

Istraga njezinih kupovnih navika dio je tzv. "McMafia" antikorupcijskih zakona iz prošle godine, kada je i sama pritvorena. Naređeno joj je da objasni izvor svog luksuznog fonda kao i kako to kako su si ona i njezin suprug mogli priuštiti te svoje luksuzne nekretnine, i imovinu. Bili su vlasnici i kuće u Knightsbridgeu vrijedne 15,1 milijun dolara, koja je bila samo malo udaljena od Harrodsa, dovoljno da bi se do njega mogla samo prošetati, piše CNN. 

Sudski dokumenti koji su detaljno opisali njezinu desetljeće dugu shopping groznicu uključuju i pet milijuna dolara koje je potrošila kod luksuznog draguljara Boucheron. U Cartieru je na luksuzan nakit i satove potrošila 2,2 milijuna dolara, a 1,4 milijuna dolara vrijedan dijamanti prsten zaplijenila joj je Britanska nacionalna agencija za kriminal (NCA).

317.000 dolara potrošila je u Harrodsovoj parfumeriji a više do 127.000 dolara na luksuzne brendove Dennis Basso, Celine, Fendi i Christian Dior, kako pokazuju podaci, s tim da je sve bilo u posebnim uplatama. 38.000 dolara potrošila je odjednom u Godivi, belgijskoj tvrtki koja proizvodi čokoladu a 3040 dolara na vino u drugoj kupovini. 

Ovi dokumenti ne pokazuju detalje pojedinačnih kupovina. NCA je objavila podatke, detalje onoga što su zaplijenili tijekom istrage,, a osim dijamantnog Cartierovog prstena, uključuje to i 49 komada nakita, vrijednosti od 507.000 dolara. 

Urušavanje carstva Kako su Todorići na svoje hirove spiskali 2,3 milijarde kuna

Ovaj majka troje djece imala je sigurnosni pretinac u Harrodsu, kojeg je posjećivala često. Hajiyevu traže u Azerbejdžanu u vezi sa prevarama i prijeti joj izručenje iz Velike Britanije na temelju tih optužbi. UWO vlastima omogućava da ljude koji su "osumnjičeni zbog uključenosti", ili "povezani sa osobom koja je uključena" u ozbiljni zločin objasne kako su došli do onoga što posjeduju, posebno ako njihov službeni prihod nije dovoljan da bi si oni to mogli priuštiti. 

Njezin 57-godišnji suprug Jahangir Hajiyev bio je na čelu državne Međunarodne banke Azerbejdžana od 2001. godine do svoje ostavke 2015. godine. Kasnije je osuđen na 15 godina zatvora zbog optužbi o prevari i pronevjeri u Baku, Azerbejdžanu. 

Osim što ih zanima kako su svoj novac trošili, vlasti žele znati i kako su si mogli priuštiti kupovinu 13,3 milijuna dolara vrijednog golf kluba u Ascotu, Berkshire.

Par je u braku od 1997. godine, a on je 2016. godine osuđen na 15 godina zatvora zbog već ranije navedenih optužbi, prevare, pronevjere, i zlouporabe javnog novca. Procjenjuje se da je riječ o iznosu od 2,2 milijarde dolara.

Skupocjena objava Spiskaju bogatstvo na torbice zbog laži na Instagramu

Zamira Hajiyeva bila je oteta 2005. godine u Bakuu, a kako su tada pisali mediji otmicu je organizirao Haji Mammadov, dužnosnik iz Ministarstva unutarnjih poslova i njegov tjelohranitelj koji su bili dio kriminalne bande. Nakon mjeseca dana puštena je a u akciji oslobađanja jedna je osoba ubijena. Tijekom suđenja 2006. godine Mammadov je tvrdio da je radio po naredbi Zakira Nasirova, šefa Odjela za kriminalistiku Ministarstva unutarnjih poslova.

2006. godine ona se preselila u Veliku Britaniju u kojoj je ostala zahvaljujući investicijskoj vizi, a dugotrajni boravak zatražila je 2015. godine no nije poznato je li zatražili britansko državljanstvo. 2016. godine izdan je nalog za njezino uhićenje, u Azerbejdžanu zbog poveznice sa aktivnostima njezina supruga. 

Osim u Harrodu svoje nepoznato bogatstvo trošila je i na skupocjene nekretnine, pa je tako kupila peterosobnu kuću, a 42 milijuna dolara potrošila je na zrakoplov Gulfstream G550. 

U pritvoru je od 30. listopada prošle godine, uhitila ju je britanska policija po nalogu od Azerbejdžanskih vlasti. 

Posjeti Express