Živio je dvostruki život kao član mafije šest godina

Themoviedb.org
Nimalo lagan posao: Joe Pistione je od karijere učitelja dospio na onu policajca čiji je tajni zadatak bio infiltrirati se u mafiju gdje je morao postati "jedan od njih"
Vidi originalni članak

Nakon što je dobio svoju diplomu, Joe Pistone iz New Jerseya kročio je putem ostvarenja karijere uičitelja sredinom 1960-ih, ocjenjujući ispite, planirajući nastavu s najvećim uzbuđenjem dana ušutkavanjem nemirne djece. No, Pistone je imao tajnu - oduvijek je želio biti policajac. Po mnogo čemu to nije bila neka veličanstvena ambicija za klinca čija je majka bila iznimno religiozna, a čiji otac je bio vlasnik bara. Nevjerojatno je bilo to što je Pistone doista dospio do samog ureda Mornaričke obavještajne službe i do 1969 se, prije nego je napunio 30 godina, pridružio FBI-u.

Dok je Hoover kao šef FBI-a bio zaposlen lovom na sitne lopove, on je nastavio ignorirati stvarnost mafije u SAD-u. No, do 1972. Hoover je bio mrtvar, a nije slučajnost ni to što je Pistone 1974, prebačen u New York, gdje mu je prvi posao bio otkriti bandu zaduženu za organiziranu krađu kamiona. Do 1976. bio je zaslužan za više od 30 uhićenja i dokazima postojanja bandi koje FBI nije mogao ignorirati. Pistoneu, koju se sam nazvao Don Brasco, pripala je čast da se infiltrira u mafiju kao "njihov", zahvaljujući svom talijanskom porijeklu. Ušao je u nju, i tamo ostao šest godina. Po toj je nevjerojatnoj i istintoj priči snimljen i holivudski hit s Al Pacinom i Johnny Deepom u glavnim ulogama.

Njegov je posao bio glumiti stručnjaka za dijamante, zbog kojih je pohađao tečajeve gemologije. Kao mladi trgovac draguljima dolazi u mafijaški kafić gdje ga primjećuje Lefti Ragieri. Njih dvoje se sprijatelje, a kako je Leftyev sin narkoman, on u Brascu kao da vidi drugu priliku i postavlja ga za svog štićenika koji bi mogao uspjeti tamo gdje je on zakazao. Brasco tako postaje dio mafijaške ekipe koju vodi Sony Black. 

Pisteone ima najteži zadatak od svih - svakog dana glumiti mafijaša i potom odlaziti kući kao policajac. S vremenom, stvarnost njegovog zadatka ga napušta i on se uživljava u ulogu gangstera i u slobodno vrijeme, stalno iščekujući i skupljajući dovoljno dokaza da strpa kriminalce iza rešetaka.

Pogledajte dokumentarac:

No, u tim mu nastojanjima prođe 30 godina u kojima je Pisteone bio ono što je i igrao - mafijaš. 

"Možeš krasti, možeš ubijati, možeš varati i sve je legitino", rekao je Pistone koji je u zatvor naposljetku strpao ljude s kojima se sprijateljio, tako što je FBI 1981. zaključio kako ima dovoljno dokaza, povukao Pisteone i uhitio preko 100 ljudi, a velik broj njih je ubijen. Time je Pisteone prestao biti Brasco, koji se morao uvjeravati da pripada "dobrim dečkima". 

Posjeti Express