Life
1399 prikaza

Živio je dvostruki život kao član mafije šest godina

Film Donnie Brasco
Themoviedb.org
Nimalo lagan posao: Joe Pistione je od karijere učitelja dospio na onu policajca čiji je tajni zadatak bio infiltrirati se u mafiju gdje je morao postati "jedan od njih"

Nakon što je dobio svoju diplomu, Joe Pistone iz New Jerseya kročio je putem ostvarenja karijere uičitelja sredinom 1960-ih, ocjenjujući ispite, planirajući nastavu s najvećim uzbuđenjem dana ušutkavanjem nemirne djece. No, Pistone je imao tajnu - oduvijek je želio biti policajac. Po mnogo čemu to nije bila neka veličanstvena ambicija za klinca čija je majka bila iznimno religiozna, a čiji otac je bio vlasnik bara. Nevjerojatno je bilo to što je Pistone doista dospio do samog ureda Mornaričke obavještajne službe i do 1969 se, prije nego je napunio 30 godina, pridružio FBI-u.

Dok je Hoover kao šef FBI-a bio zaposlen lovom na sitne lopove, on je nastavio ignorirati stvarnost mafije u SAD-u. No, do 1972. Hoover je bio mrtvar, a nije slučajnost ni to što je Pistone 1974, prebačen u New York, gdje mu je prvi posao bio otkriti bandu zaduženu za organiziranu krađu kamiona. Do 1976. bio je zaslužan za više od 30 uhićenja i dokazima postojanja bandi koje FBI nije mogao ignorirati. Pistoneu, koju se sam nazvao Don Brasco, pripala je čast da se infiltrira u mafiju kao "njihov", zahvaljujući svom talijanskom porijeklu. Ušao je u nju, i tamo ostao šest godina. Po toj je nevjerojatnoj i istintoj priči snimljen i holivudski hit s Al Pacinom i Johnny Deepom u glavnim ulogama.

Film Donnie Brasco | Author: Themoviedb.org Themoviedb.org

Njegov je posao bio glumiti stručnjaka za dijamante, zbog kojih je pohađao tečajeve gemologije. Kao mladi trgovac draguljima dolazi u mafijaški kafić gdje ga primjećuje Lefti Ragieri. Njih dvoje se sprijatelje, a kako je Leftyev sin narkoman, on u Brascu kao da vidi drugu priliku i postavlja ga za svog štićenika koji bi mogao uspjeti tamo gdje je on zakazao. Brasco tako postaje dio mafijaške ekipe koju vodi Sony Black. 

Pisteone ima najteži zadatak od svih - svakog dana glumiti mafijaša i potom odlaziti kući kao policajac. S vremenom, stvarnost njegovog zadatka ga napušta i on se uživljava u ulogu gangstera i u slobodno vrijeme, stalno iščekujući i skupljajući dovoljno dokaza da strpa kriminalce iza rešetaka.

Pogledajte dokumentarac:

No, u tim mu nastojanjima prođe 30 godina u kojima je Pisteone bio ono što je i igrao - mafijaš. 

"Možeš krasti, možeš ubijati, možeš varati i sve je legitino", rekao je Pistone koji je u zatvor naposljetku strpao ljude s kojima se sprijateljio, tako što je FBI 1981. zaključio kako ima dovoljno dokaza, povukao Pisteone i uhitio preko 100 ljudi, a velik broj njih je ubijen. Time je Pisteone prestao biti Brasco, koji se morao uvjeravati da pripada "dobrim dečkima". 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.