Ona je prvo dokumentirano zlostavljano dijete na svijetu

Screenshot Youtube
Ubrzo nakon rođenja ostala je bez oca, a njen slučaj prvi je dokumentirani slučaj zlostavljanja djece
Vidi originalni članak

Primjera zlostavljanja djece, nažalost, ima sve više i više i danas, i koliko god nam se činilo da ih pokušavamo zaštiti, stalno slušamo o nekoj novoj tragediji, čujemo za novi primjer stravičnog maltretiranja djece. 

Takva je bila i sudbina djevojčice sa fotografije iz 1874. godine, koje je tada imala devet ili deset godina. Mary Ellen Wilson bila je žrtva zlostavljanja i njen je slučaj bio prvi slučaj koji je izašao u javnost i tako postao prvi službeni slučaj zlostavljanja djece na svijetu. Slučaj je sve šokirao, ali i označio novu eru u ponašanju službenika koji bi trebali zaustaviti i odgovoriti na ovakvo ponašanje. 

Mary Ellen bila je pothranjena, i pretučena, a godinama ju je zlostavljala osoba koja joj je bila skrbnik. 

Rođena je u obitelji Thomasa i Fanny Wilson u New Yorku, 1864. godine. Ubrzo nakon rođenja ostala je bez oca, koji je poginuo u građanskom ratu u Virginiji i tako se obitelj našla u nezavidnoj financijskoj situaciji. Njezina majka radila je cijeli dan kako bi im mogla osigurati nešto za život, a dio novca trošila je za njezinog čuvara. Plan je dobro funkcionirao sve dok nije ostala bez posla, pa je Mary Ellen naposljetku završila u sirotištu, piše The Vintage News. 

3200 učenika Djecu odveli u katoličke škole i otad im se gubi svaki trag

S dvije godine posvojio ju je Thomas McCormack i ubrzo umro, pa je ona ostala sama sa njegovom suprugom, budućom zlostavljačicom Mary McCormack. Ona je prezirala djevojčicu i počela ju zlostavljati još dok je jedva hodala. Nakon smrti supruga ubrzo se preudala, i postala gđa Connolly.

Sljedećih sedam godina djevojčica je provela u agoniji, zlostavljana, pretučena, zatvorena u tamnom ormaru satima, nije joj bilo dozvoljeno da izađe iz kuće, pokaže lice na prozoru. I tako je živjela tih sedam godina. U to vrijeme roditelji su, u njezinom slučaju njezini posvojitelji, smatrali kako imaju puno pravo da s njom rade štogod žele.Službenici su se rijetko miješali u obiteljska zbivanja pa su tako nasilni roditelji ili skrbnici mogli lako izbjeći kaznu.

Njezin krike najvjerojatnije su čuli njezini susjedi, no trebalo je proći neko vrijeme da se netko odvaži i posjeti njihov stan, vidi djevojčicu i shvati da joj je potrebna ozbiljna pomoć. Imala je deset godina kada se netko uključio i potaknuo službenike da interveniraju, njezina spasiteljica bila je žena Etta Angell Wheeler. Nakon niza pokušaja, Wheeler, metodistička misionarka, uspjela je na brzinu posjetiti njihov stan na Manhattanu. 

Bio je to hladan zimski dan u prosincu kada je  Mary Ellen prala suđe dok je bila neprimjereno obučena za tu hladnoću. I bosa. Od glave do pete tijelo joj je bilo prekriveno modricama, ožiljcima i opeklinama. U tom trenutku Wheeler nije pokušala komunicirati sa djevojčicom, ali je odlučila da će učiniti nešto, da će joj pomoći.

Trebala su joj tri mjeseca da pomogne djevojčici, a uspjela je uz pomoć Henryja Bergha koji je već bio poznat po svom radu u organizaciji za sprečavanje okrutnosti prema životinjama. Ovaj ga je slučaj zainteresirao. Pokrenuli su istragu i uspjeli prikupiti svjedočenja susjeda koji su slušali djevojčicu kako plače i mogli čuti kako ju tuku.

Tajni skandal "Oduzeli su mi kćer jer misle da sam siromašna"

Uspjeli su djevojčicu izvući iz tog toksičnog okruženja. Njezin slučaj je završio na sudu a svjedočila je i sama Mary Ellen. Njezine riječi bile su bolne.

"Mama je imala običaj tući me svaki dan. Često je to činila bičem. Imam na glavi dvije crne i plave oznake koje je napravila mama s bičem, i posjekotinu na lijevoj strani čela koje je napravila sa škarama kada me s njima udarila i izrezala. Ne sjećam se da me itko ikada poljubio, a posebno ne mama", pričala je sudu. 

Nakon saslušanja Connolly je proglašena krivom za napad, a Mary Ellen se više nikada nije vratila u dom svojih posvojitelja. Njezin slučaj i njezino svjedočanstvo potaknulo je osnivanje društva u New Yorku za sprječavanje okrutnosti prema djeci 1875. godine. Ta organizacija smatra se prvom na svijetu koja je trebala djelovati kao agencija za zaštitu djece, koju su podupirali, između ostalih i Henry Bergh i filantrop John D. Wright.

Ipak po istraživanju Sallie A. Watkins i članku objavljenom u Oxford University Press iz 1990.godine, slučaj Mary Ellen nije bio prvi u kojem su službe intervenirale. 

Watkins je pronašla slučaj iz 17. stoljeća u Massachusettsu i jedan slučaj oko 1840. godine u Tennesseeu u kojima su odrasli zlostavljači optuženi zbog svojih postupaka. No ipak je stravičan slučaj zlostavljanja Mary Ellen bio onaj koji je promijenio sudbinu zlostavljane djece. 

Mary Ellen je odrasla u zdravu i brižnu majku šestero djece, uključujući i jedne djevojčice iz sirotišta. Udala se sa 24 godine za Louisa Schutta, koji je imao troje djece iz prijašnjeg braka, i rodila dvoje djece. Preminula je u dobi od 92 godine, a njezina životna priča trajni je spomenik svim dječjim žrtvama zlostavljanja.

Posjeti Express