Zovu sve: Starbucks za dizajn novih šalica nudi milijune

Screenshot Youtube
Lanac kafeterija već godinama ne može pronaći zamjenu za plastične šalice i traže rješenje kroz natječaj
Vidi originalni članak

Tvrtka je priopćila u utorak da pokreće dodjelu bespovratnih sredstava od 10 milijuna dolara za novi dizajn čaša koje će se lakše reciklirati. Za taj projekt Starbucks (SBUX) se udružio s grupom investitora usmjerenih na recikliranje nazvanu Closed Loop Partners.

Šalice za kavu su noćna mora za čuvare okoliša. Većina ih je napravljena od kartona s tankim slojem plastike čvrsto pričvršćen za čašu da bi napitak zadržao toplinu i da se karton ne bi smočio. Ali baš je ta plastika razlog zbog koje ju je nemoguće reciklirati i potrebno je oko 20 godina da bi se šalica raspala. 

- Ako se zna da se svake godine na globalnoj razini distribuira oko 600 milijardi takvih šalica, naših je čak 6 milijardi, kažu iz Starbucksa za CNN.

Lanac za kavu već neko vrijeme radi na inovaciji ove šalice, ali bez puno sreće, kažu glasnogovornici tvrtke.

- Uvijek smo imali program društvenog utjecaja, a najviše pažnje posvećujemo održivosti, izjavio je izvršni direktor tvrtke Starbucks Kevin Johnson CNN-ovim novinarima. 

Godine 2008., Starbucks je postavio nekoliko ambicioznih ciljeva kako bi smanjio utjecaj na okoliš. Tijekom 2010. godine obećao je da će do 2015. godine 100% njegovih šalica biti moguće reciklirati ili ponovno upotrijebiti, no to se nije dogodilo. 

Duga borba Zbog ove bolesti više nećemo piti kavu kao danas

Njegove trenutne čaše izrađuju se sa samo 10% vlakana koja se mogu reciklirati nakon upotrebe, a i to se radi samo u gradovima s "odgovarajućom infrastrukturom", uključujući Seattle, San Francisco, New York i Washington.

- Nitko nije zadovoljan dosadašnjim rezultatima i kašnjenjima, izjavio je Colleen Chapman, podpredsjednik Starbucksova globalnog društvenog utjecaja.

Bez podnošenja zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava, tvrtka je rekla da provodi 13. natječaj za čašu s unutarnjom oblogom od biljnih vlakana kako bi vidjela može li spriječiti curenje vruće tekućine.

Tvrtka se našla pod jakim pritiskom ekoloških udruga kakva je Stand.earth, koja je pod hashtagom #Bettercups, na forumu prikupljala pritužbe zbog dizajna šalica koje štete okolišu. 

znanost Ovo je sedam razloga zašto je kava zdrava

I Dunkin 'Donuts (DNKN) izjavio je prošli mjesec da od proljeća ukidaju šalice od poliesterske pjene, te da će ih do 2020. potpuno ukinuti, a zamijenit će ih čašama od recikliranog papira.  

McDonald's (MCD) također je rekao ranije ove godine da će eliminirati plastične šalice i zamijeniti ih obnovljivim ili reciklirajućim materijalima u svim svojim ambalažama i to najkasnije do 2025. 

Posjeti Express