Life
2490 prikaza

Zovu sve: Starbucks za dizajn novih šalica nudi milijune

Starbucks
1/3
Screenshot Youtube
Lanac kafeterija već godinama ne može pronaći zamjenu za plastične šalice i traže rješenje kroz natječaj

Tvrtka je priopćila u utorak da pokreće dodjelu bespovratnih sredstava od 10 milijuna dolara za novi dizajn čaša koje će se lakše reciklirati. Za taj projekt Starbucks (SBUX) se udružio s grupom investitora usmjerenih na recikliranje nazvanu Closed Loop Partners.

Šalice za kavu su noćna mora za čuvare okoliša. Većina ih je napravljena od kartona s tankim slojem plastike čvrsto pričvršćen za čašu da bi napitak zadržao toplinu i da se karton ne bi smočio. Ali baš je ta plastika razlog zbog koje ju je nemoguće reciklirati i potrebno je oko 20 godina da bi se šalica raspala. 

- Ako se zna da se svake godine na globalnoj razini distribuira oko 600 milijardi takvih šalica, naših je čak 6 milijardi, kažu iz Starbucksa za CNN.

Starbucks | Author: Andrew Winning/REUTERS/PIXSELL Andrew Winning/REUTERS/PIXSELL
Lanac za kavu već neko vrijeme radi na inovaciji ove šalice, ali bez puno sreće, kažu glasnogovornici tvrtke.

- Uvijek smo imali program društvenog utjecaja, a najviše pažnje posvećujemo održivosti, izjavio je izvršni direktor tvrtke Starbucks Kevin Johnson CNN-ovim novinarima. 

Godine 2008., Starbucks je postavio nekoliko ambicioznih ciljeva kako bi smanjio utjecaj na okoliš. Tijekom 2010. godine obećao je da će do 2015. godine 100% njegovih šalica biti moguće reciklirati ili ponovno upotrijebiti, no to se nije dogodilo. 

Žena stavlja šećer u kavu Duga borba Znanost Zbog ove bolesti više nećemo piti kavu kao danas

Njegove trenutne čaše izrađuju se sa samo 10% vlakana koja se mogu reciklirati nakon upotrebe, a i to se radi samo u gradovima s "odgovarajućom infrastrukturom", uključujući Seattle, San Francisco, New York i Washington.

- Nitko nije zadovoljan dosadašnjim rezultatima i kašnjenjima, izjavio je Colleen Chapman, podpredsjednik Starbucksova globalnog društvenog utjecaja.

Bez podnošenja zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava, tvrtka je rekla da provodi 13. natječaj za čašu s unutarnjom oblogom od biljnih vlakana kako bi vidjela može li spriječiti curenje vruće tekućine.

 | Author: MOHAMMAD KHURSHEED/REUTERS/PIXSELL MOHAMMAD KHURSHEED/REUTERS/PIXSELL
Tvrtka se našla pod jakim pritiskom ekoloških udruga kakva je Stand.earth, koja je pod hashtagom #Bettercups, na forumu prikupljala pritužbe zbog dizajna šalica koje štete okolišu. 

Kava znanost Znanost Ovo je sedam razloga zašto je kava zdrava

I Dunkin 'Donuts (DNKN) izjavio je prošli mjesec da od proljeća ukidaju šalice od poliesterske pjene, te da će ih do 2020. potpuno ukinuti, a zamijenit će ih čašama od recikliranog papira.  

McDonald's (MCD) također je rekao ranije ove godine da će eliminirati plastične šalice i zamijeniti ih obnovljivim ili reciklirajućim materijalima u svim svojim ambalažama i to najkasnije do 2025. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.