Metak u srce Škaljarca Vaska za ručkom, snajper pogodio s brda udaljenog 500 metara

Rat Škaljaraca i Kavčana traje više od deset godina i najnovija žrtva je Vasko Lješković (37). Visokopozicionirani član škaljarskog klana ubijen je jučer na Cetinju hicem iz snajpera u dvorištu svoje kuće
Vidi originalni članak

Vasko Lješković ručao je jučer malo iza 15 sati u dvorištu svoje kuće na Cetinju, ograđenom visokim zidom, i samo pao - superprecizni snajperist pogodio ga je ravno u srce, najvjerojatnije prikriven na obližnjem brdu, s udaljenosti oko 500 metara. Samo jedan metak bio je dovoljan, sudeći prema izvješću crnogorske policije, nakon čega se ubojica dao u bijeg i zasad nije uhvaćen. 

Kako javljaju crnogorske Vijesti, iza ubojstva najvjerojatnije stoji kavački klan jer Vasko Lješković bio je istaknuti pripadnik suprotstavljenog, škaljarskoga klana. 

Vasko Lješković bio je brat Đoke Lješkovića, inače osumnjičenog za šverc cigareta. Ubijen je u istom dijelu grada gdje je živio Goran Radoman, koji je bio prva žrtva i njegovim ubojstvom započeo je rat crnogorskih klanova koji traje i danas. 

Ubijen je 20. veljače 2015. u podzemnoj garaži u Ulici Jurija Gagarina u Novom Beogradu. Ubojica je sačekao da Radoman parkira "BMW" i krene ka liftu koji vodi do njegova stana u potkrovlju. Kad je zakoračio iz garaže prema liftu, prišao mu je ubojica i izrešetao ga s 25 metaka iz automatskog oružja.  

Obitelj Vaska Lješkovića objavila je detalje sahrane, na osmrtnici stoji da će biti sahranjen u nedjelju na Cetinju.

Jedan od vođa škaljaraca dugo je živio pod mjerama opreza i rijetko izlazio iz kuće, pišu crnogorski mediji. Ubijen je u dvorištu svoje kuće samo par sati nakon presice šefova Uprave policije koji su priopćili da je u tijeku velika policijska akcija u skoro svim crnogorskim gradovima, da je zaplijenjena velika količina oružja i da se radi o nastavku borbe protiv klanova i praćenja viskopozicioniranih članova tih kriminalnih grupa.

KRVAVI RAT ŠKALJARACA I KAVČANA Jeziva čitulja škaljarskoga klana: 'Svatko zna što mu je činiti. Obraz ćemo sačuvati'

Kako su pisali crnogorski mediji, za "glavu" svakog od vođa suparničkoga klana ubojice dobivaju i po milijun eura. Obrazac je gotovo uvijek isti. Priprema za likvidaciju traje danima, ako treba i mjesecima. Škaljarci i Kavčani dobro plaćaju i informacije gdje se nalazi netko od njihovih smrtnih neprijatelja.

U lipnju ove godine boksač Dragan Roganović i Petar Kaluđerović, pripadnici škaljarskoga klana, s još dvojicom kompnjona jučer oko devet sati ujutro odradili su jutarnji trening u teretani u Cetinju. Kad su prišli luksuznom crnom Mercedesu, odjeknula je strašna eksplozija. Bomba je bila prikačena na stablo pored automobila. Poginuli su Roganović i Kaluđerović, a dvojica i jedna slučajna prolaznica su teško ranjeni. S ta dva ubojstva broj žrtava obračuna crnogorskih klanova prešao je 70. 

Kako je pisao Express, nekoć su opasni momci iz Crne Gore skupa činili takozvani kotorski klan, pozivali se na rođendane i vjenčanja, pozirali skupa, ali onda ih je svađa oko 200 kilograma kokaina ukradenog iz stana u Valenciji raskolila. Od tad traje borba za primat na europskom narko tržištu. Kavčane vodi Radoje Zvicer, a Škaljarce, kako se sumnja, Igor Vukotić. Kad im je ubijen otac, braća Vukotić objavila su osmrtnicu.   

- Ponestalo mi je riječi. Nismo stigli da se oprostimo pred tvoj vječni odlazak na junačko Čevo. Tvoja smrt je danas probudila ono što sam zadnjih godina umirivao u sebi. Svako zna što mu je činiti. Obraz ćemo sačuvati kako si nas učio cijelog života, a život je prolazan. Neka ti je vječna slava i hvala - napisao je na "čitulji" Jovan Vukotić, kojeg se smatralo vođom Škaljaraca. No 8. rujna 2022. godine motocikl sa dvije osobe je u 19.55 sati zakočio pored bijelog "opela" koji je zapeo u gužvi Istanbula. Napadači su prišli automobilu u kojem je Vukotić bio sa svojom tada trudnom ženom Mašom i maloljetnim djetetom. Vođu Škaljaraca su izrešetali, a suprugu i dijete poštedjeli i pobjegli na motoru. 

PAKLENA NAPRAVA U CETINJU Škaljarci i Kavčani, to je rat do istrebljenja klanova iz dva sela udaljena 3,4 kilometra

Plaćeni ubojice duže vrijeme prate svoju žrtvu, znaju sve njene navike pa su recimo plaćenici znali da Radoje Zvicer, skriven u luksuznoj četvrti Kijeva u Ukrajini, svakog jutra odlazi na jogging. Napadači ne prezaju ni od čega, pa čak ni da žrtvu ubiju pred očima supruge i maloljetne djece, kao što je bio slučaj s Jovanom Vukotićem. Radoja Zvicera spasila je naoružana supruga, izletjela je iz zgrade čuvši pucnje prije nego što su ga, ranjenog, uspjeli dokrajčiti. Radoje Zvicer je živ i to je jako loša vijest za Škaljarce, pisao je Express. 

Posjeti Express