Škaljarci i Kavčani, to je rat do istrebljenja klanova iz dva sela udaljena 3,4 kilometra

Škaljari i Kavač naselja su kod Boke kotorske. Udaljeni su 3,4 kilometra, točno šest minuta lagane vožnje. No Škaljarci i Kavčani dva su svijeta, od tamo su zakrvljeni klanovi crnogorskoga podzemlja...
Vidi originalni članak

Dvoje mrtvih i troje ozlijeđenih u eksploziji jutros oko devet sati ujutro u crnogorskom Cetinju. Neslužbeno, žrtve su dvojica pripadnika škaljarskoga klana. Evo kako je uopće počeo rat Škaljaraca i Kavčana...

Od Cetinja do Istanbula, elitnih kvartova Kijeva ili favela Brazila, Škaljarci i Kavčani ubijaju se kao muhe. Vođa "Škaljaraca" Jovan Vukotić ubijen je u Istanbulu u rujnu 2022., dok se sa trudnom suprugom i djetetom vraćao iz trgovačkoga centra. Napadači na motoru prišli su njihovom automobilu i ispalili pet hitaca u Vukotića. Suprugu i maloljetno dijete, pa i šofera Kavčani su poštedjeli. 

Radoja Zvicera, kojeg se smatra vođom Kavčana, od sigurne smrti spasila je supruga. Tamara Zvicer je u elitnom kijevskom kvartu u svibnju 2020. godine istrčala iz zgrade s pištoljem u rukama i otjerala napadače koji su pucali na Zvicera, ranivši ga. Radoje se krio u bogatoj četvrti Kijeva, otišao je na jutarnje trčanje kad se odjednom zaustavio automobil marke "smart" iz kojeg su napadači istrčali i otvorili vatru. No Tamara je pucala na njih i pobjegli su. 

Kao i Vukotić, pred očima supruge i djeteta, Darko Geisler Nedeljković (43), još jedan navodni pripadnik škaljarskoga klana, ubijen je hicima iz pištolja 5. siječnja 2024. u brazilskome Santosuu naselju Embare, nedaleko od plaže. Vraćao se iz vožnje biciklom sa suprugom i sinom (4) kad im se s leđa prikrao muškarac s kapuljačom i iz neposredne blizine, pred kućnim vratima, ispalio najmanje tri metka. Škaljarac je inače imao falsificirane slovenske dokumente na ime Dejan Kovač i u Brazilu je živio povučeno. Radio je kao stolar. 

O Geisleru, koji se nekoć prezivao Nedeljković, ništa se nije znao cijelo desetljeće iako je Crna Gora raspisala potjernicu za njim 2014. zbog sumnje da je sudjelovao u ubojstvu Andrije Mrdaka, ispred ograde zatvora Spuž u Podgorici. Baranin Mrdak bio je bliski suradnik vođe takozvane "barske skupine" Armina Muše Osmanagića - ubijenog pred dvogodišnjim djetetom u atentatu snajperom nekoliko mjeseci ranije - i tog dana išao je u posjet bratu. 

Crnogorski mediji pisali su da je Podgoričanin Milo Ilić, ubijen u rodnom gradu 2019., bio 40. žrtva rata "kavčana" i "škaljaraca čiji je rat odavno izašao iz granica zemlje. Od tad, žrtve dvaju kriminalnih klanova više se i ne broje. Najnoviji zločin je paklena naprava podmetnuta jutros u Cetinju. Kako javljaju crnogorski mediji iz neslužbenih izvora, ubila je dvojicu pripadnika škaljarskoga klana. 

Scene su uvijek jednako krvave i odvratno brutalne. Kao iz kriminalističkih filmova i to traje valjda dva desetljeća. Recimo, mladi Kotoranin ubijen je 2007. pucnjem u potiljak u Dorćolu, kvartu u Beogradu. Kod njega pronađena je osobna iskaznica na ime 23-godišnjeg Ištvana Elezovića iz Podgorice, pa je policija pomislila kako je taj mladić žrtva. Provjerom otisaka prstiju otkriveno je da je žrtva Slobodan Stevović, osumnjičen za dvostruki pokušaj ubojstva iz rujna 2006. godine. Tada je u Kotoru pucao na sugrađane 25-godišnjeg Dragana Kneževića, zvanog Škuri i 24-godišnjeg Dalibora Đurića, i teško ih ranio. 

- U to vrijeme već je bilo poznato da je barska kriminalna grupa opasna, ali Kotorani nisu bili tako jaki kriminalci. Bili su poznati kao pomorci, i samim time više skloni krijumčarenju droge nego likvidacijama. Ubrzo su do nas počele stizati operativne informacije, od iskusnih ljudi iz podzemlja, da će ti klinci iz Kotora, koji su u to vrijeme bili tek tinejdžeri (oko 20 i više godine), prerasti sve kriminalne grupe. Obrazloženje doušnika iz podzemlja bilo je da su beskrupulozni. Ta njihova crna predviđanja prije 13 godina su se i ostvarila, a njihov razdor samo je pojačao tu njihovu kriminalnu crtu - rekao je izvor Blica iz sigurnosnih službi, pisao je Express nakon Ilićeva ubojstva. 

Operativni podaci su se prikupljali. Na radar srpske policije došao je istovremeno i budući vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan. Otkriveno je da je on iznajmljivao stan Kneževiću i Đuriću. Upravo u to vrijeme u Kotoru se pričalo da se njihov "stanodavac" Kašćelan bavi pozajmljivanjem novca uz kamate i da je na taj način zaradio nekoliko kuća, između ostalih i onu u koji su ranjeni Knežević i Đurić.

Gotovo osam godina akteri ove priče bili su na jednoj strani, ali su se nakon nestanka više od 200 kilograma kokaina iz stana u Valenciji, podijelili i zaratili na "krv i nož".  Kašćelan je, sa Radojem Zvicerom i Igorom Božovićem, postao vođa jedne strane "kavčana", dok se Dalibor Đurić pridružio rivalskoj kriminalnoj grupi, "škaljarcima", čije su vođe navodno postali braća Jovan i Igor Vukotić te Igor Dedović, pisao je Express

Totalni rat klanova započeo je u veljači 2015. godine, kada je ispod automobila Milana Vujotića, parkiranog u podgoričkom naselju Blok pet, podmetnut eksplozivna bomba. Vujotić u tom trenutku nije bio u automobilu. Bomba je podmetnuta usred bijelog dana, i eksplodirala u blizini vrtića i škole. Istog dana kada je i Vujotić bio na meti napadača, u Beogradu je stradao Cetinjani Goran Radoman, koji je 20. veljače 2015. godine ubijen u garaži jedne zgrade u Novom Beogradu. 

Radoman je bio pripadnik škaljarskog klana i po nekim glasinama najodgovorniji za krađu 200 kilograma kokaina u Valenciji.  U tom ratu ne samo na teritoriju Crne Gore već i Srbiji, ali i u susjednim zemljama, pa i EU, poginulo je 40 ljudi. U tim stravičnim napadima, likvidacijama, bombaškim napadima nisu stradali samo pripadnici tih kriminalnih klanova, ubijeni su i članovi njihovih obitelji, suradnici, a bilo je i slučajnih žrtvi. Operativci su rasvijetlili samo nekoliko ubojstava, a ni u jednom slučaju nije otkriven naručitelj likvidacija.  U ratu "kavčana" i "škaljaraca" stradali su Goran Radoman, Saša Marković, Goran i Radomir Đuričković, Ivan Lopičić, Srđan Vlahović, Goran Dučić, Goran Biskupović, Miloš Bošnjak, Dalibor Đurić, Đorđe Boreta, Dragan Zečević, Đorđe Sekulović, Radovan Matović Rakela, Ivan Nedović, Niko Roganović, Boško Božović, Milan Peković, Goran Lenac, Aleksandar Stanković, Petar Damjanović, Davorin Baltić, Miodrag - Migi Kruščić, Miloš Šaković, Radivoje Jovanović, Dražen Čađenović, Nikola Ćupić, Vladimir Roganović, Veselin Kalezić, Veselin - Vesko Vukotić, otac navodnih vođa škaljarskog klana i vjerojatno najvažnija žrtva, i Milo Ilić.

Rat crnogorskih klanova prelio se i na Hrvatsku. Pred klubom na Zrću na ljeto 2022. iz blizine je 38-godišnjeg Dušana Vlaovića smaknuo Srbin Dejan Tanasković, 28-godišnjak iz Kragujevca. Vjeruje se da je pripadao Škaljarcima. Još 2014. je proglašen krivim zbog pomaganja počinitelju ubojstvu vođe navijača Crvene zvezde, Delija, Marka P. Vesnića iz Beograda i ranjavanja Ivana Markovića iz 2009. godine. Tanasković je na suđenju u Zadru dobio 19 godina za ubojstvo na Zrću. 

Za ubojstvo vođe Delija pravomoćno je na osam godina bio osuđen Kavčanin Duško Roganović. Na slobodu je pušten 2016. i  godinu dana kasnije u eksploziji blizu autobusne stanice u Herceg Novom ostao je bez obje noge. 

Eksplozija i ubojstvo dvojice Škaljaraca jutros u Cetinju samo su novi nastavak krvavog rata crnogorskih klanova za prevlast. Što bi rekli u kriminalističkim serijama, to be continued...

 

 


 

 

Posjeti Express