Dubai i S. Arabija: Tko će napraviti najvišu zgradu na svijetu?

screenshot/youtube
Cijene se mjere u milijardama, ne slažu se baš svi koliko je riječ o pokazatelju dobrog ukusa
Vidi originalni članak

Najviša zgrada na svijetu od 2010. godine je Burj Khalifa u Dubaiju. Zgrada je visoka 830 metara, a koliko je koštala očito u zaljevskim monarhijama više nikoga ne zanima jer Dubai i Saudijska Arabija nastavljaju utrku u građenju najviših zgrada na svijetu. U Dubaiju u "Creek Harboru" upravo je započela gradnja tornja koji bi trebao postati nova najviša grada na svijetu sa svojih 928 metara. Istodobno se u Saudijskoj Arabiji gradi "Jeddah Tower" koji bi trebao biti visok točno 1000 metara, jedan kilometar. I koga briga što se prvom troškovi gradnje procjenjuju na jednu milijardu, a drugom na 1,23 milijardi dolara, s perspektivom da se po tamošnjim običajima troškovi još i znatno povećaju.

Graditelji u Dubaiju žure se kako bi svoju arhitektonsku vertikalu izgradili barem nekoliko mjeseci prije Saudijaca i tako makar nakratko držali naslov najviših na svijetu. Toranj u Dubaiju projektirala je tvrtka Emaar, ista kompanija koja je projektirala i Burj Khalifa i koja potpisuje Dubai Creek Harbor, zamišljen kao magnet za turiste na šest kilometara četvornih superluksuznog područja, sve zbog Expa 2020. u tom gradu. Glavni u priči o najnovijem tornju u Dubaiju je španjolski arhitekt Santiago Calatrava Valls. Toranj će, naravno, imati kat za promatranje panorame Ujedinjenih Arapskih Emirata 360 stupnjeva unaokolo. Imat će vertikalne javne vrtove, između 18 i 20 katova za stanove, sve ostalo za restorane, trgovine, hotel... Plan je da sve bude gotovo za samo tri godine.

Neboder u Saudijskoj Arabiji koji se natječe s ovim projektom trebao bi biti gotov do 2018., a gradnja mu je započela još 1. travnja 2015. Datum otvaranja je već dvaput prolongiran, pa nije isključeno da će biti još koji put. 1,6 milijuna metara kubičnih betona, 80.000 tona čelika, 252 kata, od kojih je do sada izgrađeno 40. Razlog zašto se obe građevine vode više kao tornjevi nego kao zgrade, jest to što će im se manje od 50 posto visine odnositi na korisni stambeni ili poslovni prostor odijeljen katovima, pa je preporučljivije govoriti o najvišim građevinama, a ne zgradama koje je čovjek ikada izgradio, točnije namjerava izgraditi. U Dubaiju se danas nalazi 65 zgrada viših od 200 metara. Postao je sinonim za nebodere futurističkog izgleda i pionir takvog građenja na Bliskom istoku.

Nagli razvoj takvog građenja prisutan je još i u Kataru, Izraelu i Saudijskoj Arabiji, ali je Saudijska Arabija jedina koja se upustila doslovno u utrku s Dubaijem, odnosno Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Mada, ne bi se baš svi u svijetu složili da se to može smatrati dobrim ukusom. Krenulo je 1979. kada je izgrađen Dubai World Center, tada s 39 katova najviša zgrada na Bliskom istoku. Pa su slijedile Burj Khalifa i Burj Al Arab. Riječ je o simbolima moći, načinu da se bude primijećen, a to onda znači i rast cijena nekretnina, ulaganja, još novog novca, turista i tako dalje.

Posjeti Express