Italija dijeli dvorce besplatno - evo kako ih dobiti

Agenzia del Demanio
Naizgled očajnički potez državnih vlasti mogao bi doista transformirati turističku ponudu
Vidi originalni članak

Italija daje više od stotinu povijesnih građevina razbacanih diljem zemlje, a ponuda uključuje dvorce, farme i samostane.

Međutim, postoji samo jedna mala kvaka. Dobitnici građevina obvezani su pretvoriti ih u turističke atrakcije kao što su hoteli, restorani ili dućani. Italija specifično traži poduzetnike mlađe od 40 koji će preporoditi sve te lokacije.

"Projekt ima svrhu promoviranja i podrške razvoju sporog turističkog sektora. Krajnji cilj je transformirati zapuštene privatne i javne zgrade u ustanove za hodočasnike, turiste i bicikliste", rekao je Roberto Reggi, a prenosi Food and Wine.

Zapuštene zgrade nalaze se uz osam povijesnih hodočasničkih ruta, kao što je Via Appia koja spaja Rim s jugom Apeninskog poluotoka, ili Via Francingena koja spaja Rim sa sjeverom Italije. Na popisu 103 građevine nalaze se stare škole, krčme i palače. Jedna od najskupljih je Castello di Blera, dvorac iz 11. stoljeća u Laziu smješten na rubu jedne litice.

Potencijalno zainteresirani poduzetnici mogu razgledati Torre della Bastiglia, nedaleko od Bologne, izgrađen u 12. stoljeću kako bi čuvao obližnji dvorac. A ako netko želi nešto bliže urbanim sredinama, mogu razgledati stari poštanski ured u srednjovjekovnom selu Casertavecchia.

Zainteresirani moraju predstaviti detaljni plan za renovaciju i transformaciju zgrade. Vlasti će tada izdati koncesiju na 9 godina, uz mogućnost produljenja na dodatnih 9 godina. Novi vlasnici građevina bi trebali biti spremni za posao već iduće godine.

Za sve zainteresirane koji ne uspiju u ovom krugu natječaja, vlasti planiraju ponuditi dodatnih dvjestotinjak građevina tijekom iduće dvije godine.

Posjeti Express