Samo za najbogatije: Leteći dvorci na 12 km visine

YouTube screenshot
Svake godine pojavi se neki novi, bolji, ljepši i luksuzniji model, a ovdje je najbolje od najboljeg za 2018. godinu
Vidi originalni članak

Kada je riječ o privatnim zrakoplovima, postoje neki koji su klasu iznad ostalih.

Ove godine neki od proizvođača vinuli su se nebu pod oblake kad je riječ o udobnosti i luksuzu koji nude u svojim novim modelima. Gulfstream i Bombardier do kraja godine lansirat će tako nove zrakoplove s mnogo većim doletom. No i ostali na ovoj listi pretvorili su komercijalne avione u prave privatne luksuzne leteće vile.  

Business Insider napravio je listu najluksuznijih privatnih zrakoplova na svijetu koji se trenutačno nalaze na tržištu. No i to je privremeno, kao i kad je riječ o automobilima ili jahtama, jer vjerojatno dizajneri već marljivo rade na novim modelima. 

1. Gulfstream G500ER

Iako košta 44.000.000 dolara, ovo nije najskuplji Gulfstreamov model, ali je najnoviji. Očekuje se na tržištu u drugoj polovini 2018. 

G500 prilagođava putničku kabinu željama i potrebama naručitelja. No, svaki avion ima u serijskoj opremi 30 puta brži internet od konkurencije, pa će i to biti možda presudni detalj kod kupaca.

Model Gulfstream G650ER je već za trećinu skuplji. Cijena mu je 66.500.000 i njihov je vodeći proizvod. Ima dolet i do 7.500 milja (otprilike udaljenost od Zagreba do Indonezije). Svim uređajima u putničkoj kabini može se upravljati preko aplikacije na pametnom telefonu. 

Unutrašnjost aviona opremljena je kožom i skupocjenim drvom, kao i obrađenim mramorom. 

2. Bombardier

Bombardier Global 7000 - baš kao i konkurentski G650ER, dizajniran je za long-distance letove, a cijena mu je nešto veća. Ovaj model košta 73.000.000 dolara i također bi se trebao pojaviti na tržištu do kraja godine.

 Putnička kabina može se koristiti na mnogo načina, pa se lako transformira u blagovaonicu, ali i u multimedijsku prostoriju za gledanje filmova ili slušanje glazbe ili igranje kompjutorskih igrica.

The Global 7000 proizvodi se i u verziji sa spavaćom sobom, a ima i razlog. Naime, avion ima dolet od čak 8.500 milja, što znači da bez međuslijetanja može preletjeti udaljenost od Zagreba do primjerice Pertha u Australiji.

3. Embraer Lineage 1000E

Embraer Lineage 1000E - na ovoj listi prvi je primjerak komercijalnog aviona kojeg je proizvođač prilagodio za privatnu upotrebu i bazira se na modelu Embraer 190 za regionalne letove. 

Cijena modela je 53.000.000 dolara, a u njega se može ugraditi master spavaća soba i walk-in kupaonica. Naravno, ako je naručitelj posebno zahtjevan, Embraerov dizajner Jay Beever rado će ponuditi jedan od svojih izvanserijskih interijera s brojnim prozorima i puno svjetla, poput ovog Kyoto Airship koncepta...

...ili pak koncepta Hollywood Airship, koji stilski i glamurom dočarava kičasti Tinseltown (podrugljivi naziv za Hollywood - 'šljokičasti grad') iz '30-ih godina prošlog stoljeća.

4. Airbus

Airbus ACJ319Neo označava kraticu za Airbus Corporate Jet - je biznis verzija putničkog aviona Airbus A319, a četiri takva u floti ima i Croatia Airlines sa 144 sjedala.  The ACJ319neo košta 101,5 milijuna dolara prije no što se opremi interijer. Avion ima dolet od oko 7.800 milja i bez međuslijetanja prevali udaljenost od otprilike Zagreba do Santiago de Chilea.

5. Boeing Dreamliner

Boeing 787-8 BBJ - je vrhunac umijeća, a i cijena mu je doista zavidna. Osnovna verzija košta 224.000.000 dolara, a kineska HNA Group uložila je dodatnih 100.000.000 da bi stvorila ovu BBJ seriju (Boeing Business Jet) i  prilagodila ga potrebama najbogatijih poslovnih ljudi na svijetu. Interijer na fotografijama uredila je tvrtka Kestrel Aviation Management's i direktor Stephen Vella. Ovo je ujedno prvi Boeing Dreamliner kojeg su iz putničkog pretvorili u privatni. Interijer ima površinu od čak 223 četvorna metra, što je dovoljno da se udobno smjesti 39 ljudi. 

Ima master spavaću sobu i walk-in WC...

... i master kupaonicu s velikom tuš-kabinom, a s mramornim grijanim podom

6. 'Kraljica neba'

Naravno, nema dalje od ovog modela. Riječ je o Boeingu 747-8 Intercontinental. Uostalom riječ je o najpoznatijem i najdugovječnijem Boeingovom modelu - 'Kraljici neba' koja je promijenila kompletnu povijest avijacije. Osim američkih predsjednika, u njoj leti još nekoliko sretnika koji ju imaju u vlasništvu. Početna cijena ove leteće tvrđave, prije personalizacije interijera, je nevjerojatnih 403.000.000 dolara. 

Putnička površina aviona može imati čak 450 četvornih metara što je jedan zavidno veliki apartman. Avion ima sve - od ureda...

... do blagovaonice koja se jednostavno pretvara u sobu za sastanke... ... kao i prostranu spavaću sobu

Posjeti Express