Style
3104 prikaza

Samo za najbogatije: Leteći dvorci na 12 km visine

Privatni avion Boeing 747 BBJ Intercontinental
1/25
YouTube screenshot
Svake godine pojavi se neki novi, bolji, ljepši i luksuzniji model, a ovdje je najbolje od najboljeg za 2018. godinu

Kada je riječ o privatnim zrakoplovima, postoje neki koji su klasu iznad ostalih.

Ove godine neki od proizvođača vinuli su se nebu pod oblake kad je riječ o udobnosti i luksuzu koji nude u svojim novim modelima. Gulfstream i Bombardier do kraja godine lansirat će tako nove zrakoplove s mnogo većim doletom. No i ostali na ovoj listi pretvorili su komercijalne avione u prave privatne luksuzne leteće vile.  

Business Insider napravio je listu najluksuznijih privatnih zrakoplova na svijetu koji se trenutačno nalaze na tržištu. No i to je privremeno, kao i kad je riječ o automobilima ili jahtama, jer vjerojatno dizajneri već marljivo rade na novim modelima. 

1. Gulfstream G500ER

Gulfstream G650ER | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Iako košta 44.000.000 dolara, ovo nije najskuplji Gulfstreamov model, ali je najnoviji. Očekuje se na tržištu u drugoj polovini 2018. 

Avion Gulfstream | Author: Gulfstream Gulfstream

G500 prilagođava putničku kabinu željama i potrebama naručitelja. No, svaki avion ima u serijskoj opremi 30 puta brži internet od konkurencije, pa će i to biti možda presudni detalj kod kupaca.

Avion Gulfstream | Author: Gulfstream Gulfstream

Model Gulfstream G650ER je već za trećinu skuplji. Cijena mu je 66.500.000 i njihov je vodeći proizvod. Ima dolet i do 7.500 milja (otprilike udaljenost od Zagreba do Indonezije). Svim uređajima u putničkoj kabini može se upravljati preko aplikacije na pametnom telefonu. 

Avion Gulfstream | Author: Gulfstream Gulfstream

Unutrašnjost aviona opremljena je kožom i skupocjenim drvom, kao i obrađenim mramorom. 

Gulfstream G650ER kupaonica | Author: Gulfstream Gulfstream

2. Bombardier

Privatni avion Bombardier Global 7000 | Author: Bombardier Bombardier

Bombardier Global 7000 - baš kao i konkurentski G650ER, dizajniran je za long-distance letove, a cijena mu je nešto veća. Ovaj model košta 73.000.000 dolara i također bi se trebao pojaviti na tržištu do kraja godine.

Privatni avion Bombardier Global 7000 | Author: Bombardier Bombardier
 Putnička kabina može se koristiti na mnogo načina, pa se lako transformira u blagovaonicu, ali i u multimedijsku prostoriju za gledanje filmova ili slušanje glazbe ili igranje kompjutorskih igrica.

Privatni avion Bombardier Global 7000 | Author: Bombardier Bombardier
The Global 7000 proizvodi se i u verziji sa spavaćom sobom, a ima i razlog. Naime, avion ima dolet od čak 8.500 milja, što znači da bez međuslijetanja može preletjeti udaljenost od Zagreba do primjerice Pertha u Australiji.
Privatni avion Bombardier Global 7000 | Author: Bombardier Bombardier

3. Embraer Lineage 1000E

Privatni avion Embraer 1000E | Author: Embraer Embraer
Embraer Lineage 1000E - na ovoj listi prvi je primjerak komercijalnog aviona kojeg je proizvođač prilagodio za privatnu upotrebu i bazira se na modelu Embraer 190 za regionalne letove. 

Privatni avion Embraer 1000E | Author: Embraer Embraer
Cijena modela je 53.000.000 dolara, a u njega se može ugraditi master spavaća soba i walk-in kupaonica. Naravno, ako je naručitelj posebno zahtjevan, Embraerov dizajner Jay Beever rado će ponuditi jedan od svojih izvanserijskih interijera s brojnim prozorima i puno svjetla, poput ovog Kyoto Airship koncepta...

Privatni avion Embraer 1000E | Author: Embraer Embraer
...ili pak koncepta Hollywood Airship, koji stilski i glamurom dočarava kičasti Tinseltown (podrugljivi naziv za Hollywood - 'šljokičasti grad') iz '30-ih godina prošlog stoljeća.

Privatni avion Embraer 1000E | Author: Embraer 1000E Embraer 1000E

4. Airbus

Airbus ACJ319Neo označava kraticu za Airbus Corporate Jet - je biznis verzija putničkog aviona Airbus A319, a četiri takva u floti ima i Croatia Airlines sa 144 sjedala. 

Privatni avion Airbus ACJ319 | Author: Airbus Airbus
The ACJ319neo košta 101,5 milijuna dolara prije no što se opremi interijer. Avion ima dolet od oko 7.800 milja i bez međuslijetanja prevali udaljenost od otprilike Zagreba do Santiago de Chilea.

Airbus ACJ319 | Author: Airbus Airbus

5. Boeing Dreamliner

Boeing Dreamliner BBJ | Author: Boeing Boeing
Boeing 787-8 BBJ - je vrhunac umijeća, a i cijena mu je doista zavidna. Osnovna verzija košta 224.000.000 dolara, a kineska HNA Group uložila je dodatnih 100.000.000 da bi stvorila ovu BBJ seriju (Boeing Business Jet) i  prilagodila ga potrebama najbogatijih poslovnih ljudi na svijetu. Interijer na fotografijama uredila je tvrtka Kestrel Aviation Management's i direktor Stephen Vella. Ovo je ujedno prvi Boeing Dreamliner kojeg su iz putničkog pretvorili u privatni. Interijer ima površinu od čak 223 četvorna metra, što je dovoljno da se udobno smjesti 39 ljudi. 

Privatni Boeing Dreamliner BBJ | Author: Kastrel Aviation Management Kastrel Aviation Management
Ima master spavaću sobu i walk-in WC...

Boeing Dreamliner BBJ | Author: Kastrel Aviation Management Kastrel Aviation Management
... i master kupaonicu s velikom tuš-kabinom, a s mramornim grijanim podom

Boeing Dreamliner BBJ | Author: Kastrel Aviation Management Kastrel Aviation Management

6. 'Kraljica neba'

Privatni avion Boeing 747 BBJ Intercontinental | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot
Naravno, nema dalje od ovog modela. Riječ je o Boeingu 747-8 Intercontinental. Uostalom riječ je o najpoznatijem i najdugovječnijem Boeingovom modelu - 'Kraljici neba' koja je promijenila kompletnu povijest avijacije. Osim američkih predsjednika, u njoj leti još nekoliko sretnika koji ju imaju u vlasništvu. Početna cijena ove leteće tvrđave, prije personalizacije interijera, je nevjerojatnih 403.000.000 dolara. 

Putnička površina aviona može imati čak 450 četvornih metara što je jedan zavidno veliki apartman. Avion ima sve - od ureda...

Boeing 747 BBJ Intercontinental | Author: Boeing Boeing
... do blagovaonice koja se jednostavno pretvara u sobu za sastanke...
Boeing 747 BBJ Intercontinental | Author: Boeing Boeing
... kao i prostranu spavaću sobu

Privatni avion Boeing 747 BBJ Intercontinental | Author: Boeing Boeing

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.