Veliko istraživanje kvalitete života: A gdje je Zagreb?

Patrik Macek (PIXSELL)
Kad je riječ o najpoželjinijim gradovima za ulaganja, čak i Ljubljana je pretekla Zagreb
Vidi originalni članak

Još se sjećamo fijaska s prijavom Zagreba na natječaj za dolazak Europske agencije za lijekove u naš glavni grad. No, to što nisu došli u Hrvatsku nije nikakva urota, niti se radi o podmićivanju, kao što je to htio prikazati naš vrli gradonačelnik Milan Bandić. Nije čak presudilo ni to što ni on, ni imenjak mu Milan Kujundžić - ministar zdravstva, koji su nas predstavljali, nisu znali ni beknuti engleski.

Ovih dana agencija Mercer objavila je top-listu najpoželjnijih gradova za život. Da ne bi bilo zabune i da opet naš gradonačelnik ne bi mislio da ih se može potplatiti pa će objaviti bolje rezultate, ne - s Mercerom to nije slučaj.

Mercer je najveća svjetska konzultantska tvrtka za ljudske resurse sa sjedištem u New Yorku. Mercer ima više od 20.000 zaposlenika, i djeluje u više od 130 zemalja, te svake godine provodi istraživanje o kvaliteti življenja u gradovima diljem svijeta, pa tako i u glavnom gradu Hrvatske. 

Mercerova cijenjena i autoritativna anketa jedna je od najopsežnijih na svijetu, a provodi se svake godine kako bi se multinacionalnim tvrtkama i drugim organizacijama omogućilo da odrede što pravedniju plaću svojim zaposlenicima koje šalju na razne strane svijeta. Uz vrijedne podatke, Mercerove ankete o kvaliteti života pružaju preporuke za više od 450 gradova širom svijeta, a ovogodišnji poredak zahvatio je njih 231. 

Gospodar Zagreba Bandić ne brine - do presude će proći godine

Unatoč povećanoj političkoj i financijskoj nestabilnosti u Europi, mnogi njegovi gradovi nude najvišu kvalitetu života na svijetu i ostaju atraktivne destinacije za širenje poslovanja i slanje zaposlenika na zadatke, piše u ovogodišnjem, 19. po redu istraživanju. Gradska infrastruktura, naročito ove godine, igra važnu ulogu kada multinacionalne tvrtke odlučuju gdje otvoriti svoja predstavništva i poslati tamo svoje radnike. Jednostavan pristup transportu, sigurna opskrba električnom energijom, pitka voda - neki su od najvažnijih elemenata koji se razmatraju.

"Ekonomska nestabilnost, društveni nemiri i sve veći politički preokreti dodatni su problem kompleksnom izazovu s kojima se susreću multinacionalne tvrtke prilikom analize kvalitete življenja za radnike u inozemstvu", rekao je Ilya Bonic, viši partner i predsjednik tvrtke Mercer's Career. 

"Za multinacionalne kompanije i vlade je od vitalnog značaja imati kvalitetnu informaciju o životu koja je točna, detaljna i pouzdana. Ne samo da tim poslodavcima omogućava odgovarajuće nadoknadu koju isplaćuju zaposlenicima, već daje i referentnu vrijednost za planiranje i uvide u često osjetljivu radnu okolinu u koju šalju svoju radnu snagu.

Ove godine prvo mjesto je zauzeo Beč, a prati ga Zurich, iza kojih su tri njemačka grada - München, Düsseldorf i  Frankfurt. Među prvih deset je Ženeva, a iza nje je i glavni danski grad Kopenhagen kojeg slijedi Basel - prvi put među prvih 10.  

Jedini neeuropski gradovi u prvih deset su novozelandski Auckland koji je na trećem mjestu, te kanadski Vancouver na petom.   

Najbolje plasirani azijski i latinoamerički gradovi su Singapur na 25. mjestu i Montevideo na 79.  

Mercerova anketa također ocjenjuje stanje gradske infrastrukture te procjenjuje opskrbu električnom energijom, pitkom vodom, telefonom i poštom te javnim prijevozom, kao i zagušenjima prometa i rasponom međunarodnih letova dostupnih iz lokalnih zračnih luka. 

"Na dolazak stranih kompanija utječu faktori kao što su jednostavnost putovanja i komunikacije, standarda, sanitarne zaštite, osobne sigurnosti i pristupa javnim uslugama", rekao je Slagin Parakatil, direktor Mercera odgovoran za kvalitetu istraživanja. 

"Gradska infrastruktura, ili nedostatak istih, može znatno utjecati na kvalitetu življenja stranaca u nekoj sredini i njihovih obitelji. Pristup različitim prometnim mogućnostima, lokalna i međunarodna povezanost, su među osnovnim potrebama stranaca koji dolaze na novu lokaciju zbog posla. Dobro razvijena infrastruktura također može biti ključna konkurentska prednost za gradove i općine koje pokušavaju privući multinacionalne tvrtke i inozemna ulaganja. "

Pripazite! Omiljena ljetna zabava mogla bi vas koštati zdravlja

"Gradovi koji su se visoko rangirali osim gradske infrastrukture pružaju kombinaciju vrhunskih lokalnih i međunarodnih aerodromskih veza, raznolikih i proširenih pokrivenosti putem svojih lokalnih transportnih mreža i inovativnih rješenja kao što su pametna tehnologija i alternativni izvori energije, usklađenu raznolikost, pouzdanost, tehnologiju i održivost prilikom oblikovanja infrastrukture za budućnost, rekao je Parakatil. 

Ne treba ni reći da je Zagreb zauzeo neslavno 99. mjesto i jedan je od najlošije rangiranih europskih gradova. Lošiji su još Beograd na 139., pa Sarajevo - na 159 i Tirana na 178., dok je Ljubljana na 75. mjestu. Od Zagreba su se bolje plasirali i Bratislava, Atena, Riga, Vilnius, Budimpešta, Prag, a Dublin u koji sve više bježe Hrvati, je na visokom 34. mjestu.  

Preostaje nam da idemo delat, pa možda za idućih 20 godina vladavine Milana Bandića i još kojih par desetaka fontana, konačno načujemo što je to usklađena raznolikost, pouzdanost i održivost oblikovanja infrastrukture, što su to pametne tehnologije i alternativni izvori energije. I saznamo odakle deponij smeća nedaleko centra glavnog grada Hrvatske. 

Posjeti Express