Amerikanci za dvije godine predstavljaju pravog Iron Mana

Marvel
Poznato kao odijelo/oklop Tactical Light Operator Suit (TALOS), otporan je na metke, a američkim će vojnicima omogućiti da mogu nositi puno više tereta i bit će učinkovitiji na bojnom polju
Vidi originalni članak

Stark Industries, odnosno Tony Stark mogao bi dobiti žestoku konkurenciju. Naime, američko ministarstvo obrane samo je dvije godine udaljeno od projekta stoljeća – predstavljanja svog Iron Mana.

Poznato kao odijelo/oklop Tactical Light Operator Suit (TALOS), otporan je na metke, a američkim će vojnicima omogućiti da mogu nositi puno više tereta i bit će učinkovitiji na bojnom polju. Oklop će imati spremnike kisika, 3D audio sustav, sustav za grijanje i hlađenje, te ugrađena računala.

Ministarstvo obrane se odlučilo na izradu ovog oklopa nakon što je jedan njihov vojnik poginuo kada je prvi ušao u zgradu u Afganistanu u potrazi za teroristima. Projekt je toliko futuristički da ga je i sam Barack Obama nazvao "Iron Man". Mnogi su mislili da je riječ o šali kada je to izgovorio prošle godine, ali Obama se očito nije šalio.

Projekt je vrijedan 80 milijuna dolara, piše Business Insider, a vojnici će ovaj oklop nositi tako što će ga pričvrstiti za noge, leđa i bedra.

Posebna vrsta oklopa bit će u tekućem stanju, a u opasnim situacijama i kada god to bude potrebno oklop će očvrsnuti. Sve tehnologije od kojih se TALOS sastoji već postoji, a zadatak stručnjaka je da sve te tehnologije spoje u jednu jedinstvenu koja će biti superiorna u odnosu na ono što vojnici trenutno koriste na bojišnici.

via GIPHY

Posjeti Express