Konobar kojeg ne morate čekati i ne zaboravlja račun
Prag je grad poznat po svojoj arhitekturi, a zbog blizine Hrvatskoj idealna je lokacija za neki kraći odmor ili izlazak iz grada, što su mnogi sigurno i do sada već isprobali. Većina ovog bajkovitog grada izgleda kao što je izgledala i davnih dana, no u Pragu se posebna pažnja stavlja i na budućnost, tj. na modernu tehnologiju koja je postala dio naše uobičajene sadašnjosti.
Cyberdog je jedno je od takvih mjesta. Naoko izgleda poput tipičnih mjesta u gradu koje su opkolili turisti iz cijelog svijeta, koji posjećuju ovaj peti najpopularniji europski grad za turistička razgledavanja. Cyberdog je zapravo novootvoreni vinski bar. No za razliku od mnogih drugih sličnih njemu, ovaj se ponosi svojim konobarom, možda najbržim i najučinkovitijim u gradu. Robotom, koji će narudžbe primati pomoću aplikacije, i neće uopće morati dolaziti do gostiju.
Uvjeren kako su roboti konobari budućnost njegova poslovanja, i sijedeći trend kojeg je oblikovao i pokrenuo moderni svijet, vlasnik bara Marcel Soural, misli kako tako prihvaća neizbježnu promjenu načina funkcioniranja restorana.
"Uvjeren sam kako će oni restorani u kojima vas poslužuje konobar u budućnosti, biti jako skupi, s obzirom da će biti jedinstveni", naglašava.
Ovaj vinski bar u kojem se ipak poslužuje hrana koju pripremaju ljudi nalazi se unutar dvokatne strukture i izgleda poput nečega što možete naći na industrijskoj lokaciji. Konstrukcija izgled poput kaveza u kojoj je vrlo lako primijetiti jarku narančastu robotsku ruku koja izgleda poput spoja trimera za bradu i dječjeg automobila na daljinsko upravljanje. Ruka se gotovo elegantno i s lakoćom kreće i ispunjava sve vaše želje. Nakon naručivanja može natočiti četiri čaše u sitom trenutku, piše The Washington Post.
Konobar, tj. stroj, zatim će čaše spustiti na poslužavnik, koji se pomoću mehaničkog sistema na stropu spušta prema stolu do gostiju.
"Kada nema narudžbi njemu je dosadno i pokazuje to uz pokrete koji su mu isprogramirani", kaže Soura i naglašava kako on čak i pleše.
Slični konobari, roboti, postali su uobičajeni u restoranima diljem svijeta u kojima vlasnici žele smanjiti svoje troškove, povećati učinkovitost, i zaraditi na ovoj futurističkoj novotariji, kažu stručnjaci. No u takvim restoranima ljudi će i dalje imati važnu i ključnu ulogu. Da i dalje nisu svemogući i neuništivi pokazuje i primjer robota koji je okretao burgere Flippyja, koji je izdržao samo jedan dan na poslu, prije nego je izgorio. Pa je zamijenjen ljudskim kolegama. No taj se robot, koji ima nevjerojatne sposobnosti okretanja 300 burgera dnevno, ubrzo vratio na posao.
Veliki uspjeh postigao je i restoran u Bostonu koji je zamijenio ljudske kuhare sa sedam jedinica za kuhanje na kojima se simultano u roku od tri minuta ili manje pripremaju obroci. U svibnju ga je otvorila grupa od 20-ak inženjera robotike sa Massachusetts Instituta tehnologije. Spyce je veliki hit, a nedavno su objavili kako su prikupili 21 milijuna dolara financiranja i najavili svoje planove za ekspanziju na istočnu obalu.