Na Harvardu napravili robota koji uči djecu programiranju

Harvard
Vidi originalni članak

Djecu je puno lakše zainteresirati za neku aktivnost ako im je ona zabavna. Zato su stručnjaci s Harvarda napravili malog robota Roota kako bi naučili djecu programirati

Root je dizajniran tako da se može kretati po ploči, a pritom nosi markere raznih boja kojima može pisati zapovijedi ili brisati s ploče ono što je nacrtao. Djeca njime upravljaju putem aplikacije Square i jednostavnim pomicanjem ikona daju mu naredbe. Starijoj djeci nudi se i tekstualno sučelje kako bi na napredniji način upravljali robotom. 

Kako robot može pokazati rezultate programiranja u stvarnom vremenu, stručnjaci se nadaju da će izazvati veliki interes kod djece i mladih. 

"Živimo u digitalnom dobu, no škole djecu ne uče programiranju. Amerika treba programere kako bi bili konkurentni - 71 posto novih poslova u STEAM području bit će vezano za programiranje. Ako riješimo ovaj problem, bit će to korak unaprijed za našu zemlju", rekao je Zivthan Dubrovsky s Instituta Wyss.

Znanstvenici sada traže partnere koji bi im pomogli da Roota dovedu u što veći broj učionica diljem zemlje. Ako uspiju, namjeravaju razviti nastavni plan kroz koji će djeca naučiti što sve robot može. 

Posjeti Express