Samsung baca tone kobalta, srebra, zlata...

MikroLogika/ CC BY SA 2.0
Što je najgore, Samsung na mobitelima koje baca može čak i uštedjeti
Vidi originalni članak

Planetarni debakl Samsunga sa 4,3 milijuna mobitela iz serije Galaxy Note 7 vrlo izvjesno prijeti da postane i ekološki, upozorava Greenpeace, iako je zapravo riječ o mogućem izvoru vrijednih metala. Prema podacima instituta Oeko iz Seula na čiji se izvještaj Greenpeace poziva, 4,3 milijuna smartphonea opasnih za upotrebu jer su skloni eksplodiranju i zapaljenju, u sebi sadrže 20 tona kobalta, cijelu jednu tonu tungstena, jednu tonu srebra, 100 kilograma zlata i između 20 i 60 kilograma paladija.

I dok Greenpeace prosvjeduje zbog toga što je Samsung, kako se čini, riješen sve te mobitele naprosto baciti, jedna od glavnih Greenpeaceovih aktivistkinja za IT sektor u jugoistočnoj Aziji Jude Lee stvari postavlja ovako: "Samsung ima priliku postati primjer kako se treba raditi u industriji. Hoće li sve te vrijedne minerale povaditi i reciklirati ih, kao i ostale vrijedne materijale u 4,3 milijuna uređaja i time još izbjeći i katastrofu u okolišu, ili će ih naprosto pobacati?"

U PROBLEMIMA Samsungove dionice u padu nakon fijaska s Galaxy Note 7 uređajem

Samsung je u travnju ove godine očekivao da će prodati 14 milijuna svojih novih mobitela problematične serije samo u prva dva mjeseca. 1,8 milijuna komada prodao ih je po Južnoj Koreji, SAD-u, Kanadi, Meksiku, Australiji, Novom Zelandu, Singapuru, Tajvanu, UAE-u i Kini, sve ostalo diljem ostatka svijeta. Što se SAD-a tiče, Samsung je izvijestio da njihovo postojeći program zbrinjavanja mobitela ne obuhvaća i Galaxy Note 7 koji se rekordno brzo nakon lansiranja pokazao kao totalna tehnološka, sigurnosna i poslovna katastrofa.

Nipošto takvih razmjera, ali nešto na tom tragu Samsung je proživio 1995. kada je morao povući 150.000 mobitela iz serije Anycall. Tada ih je naprosto spalio. U slučaju takvog tretmana milijuna najmodernijih mobitela bila bi riječ o jezivom udaru na okoliš i zdravlje, a načini za rastavljanje rashodovanih mobitela, izvlačenje skupocjenih metala iz njih, rastavljanje na elemente koji se mogu reciklirati, postoje. "Ovaj incident pokazuje kako je krhak i sklon proizvodnji otpada sadašnji sustav proizvodnje, sustav koji se zapravo nije promijenio još od početka industrijske revolucije", kazala je Greenpeaceova Jude Lee.

Posjeti Express