Tehno
3075 prikaza

Samsung baca tone kobalta, srebra, zlata...

Elektronički otpad
MikroLogika/ CC BY SA 2.0
Što je najgore, Samsung na mobitelima koje baca može čak i uštedjeti

Planetarni debakl Samsunga sa 4,3 milijuna mobitela iz serije Galaxy Note 7 vrlo izvjesno prijeti da postane i ekološki, upozorava Greenpeace, iako je zapravo riječ o mogućem izvoru vrijednih metala. Prema podacima instituta Oeko iz Seula na čiji se izvještaj Greenpeace poziva, 4,3 milijuna smartphonea opasnih za upotrebu jer su skloni eksplodiranju i zapaljenju, u sebi sadrže 20 tona kobalta, cijelu jednu tonu tungstena, jednu tonu srebra, 100 kilograma zlata i između 20 i 60 kilograma paladija.

I dok Greenpeace prosvjeduje zbog toga što je Samsung, kako se čini, riješen sve te mobitele naprosto baciti, jedna od glavnih Greenpeaceovih aktivistkinja za IT sektor u jugoistočnoj Aziji Jude Lee stvari postavlja ovako: "Samsung ima priliku postati primjer kako se treba raditi u industriji. Hoće li sve te vrijedne minerale povaditi i reciklirati ih, kao i ostale vrijedne materijale u 4,3 milijuna uređaja i time još izbjeći i katastrofu u okolišu, ili će ih naprosto pobacati?"

Samsung Galaxy Note 7 U PROBLEMIMA Ekonomix Samsungove dionice u padu nakon fijaska s Galaxy Note 7 uređajem

Samsung je u travnju ove godine očekivao da će prodati 14 milijuna svojih novih mobitela problematične serije samo u prva dva mjeseca. 1,8 milijuna komada prodao ih je po Južnoj Koreji, SAD-u, Kanadi, Meksiku, Australiji, Novom Zelandu, Singapuru, Tajvanu, UAE-u i Kini, sve ostalo diljem ostatka svijeta. Što se SAD-a tiče, Samsung je izvijestio da njihovo postojeći program zbrinjavanja mobitela ne obuhvaća i Galaxy Note 7 koji se rekordno brzo nakon lansiranja pokazao kao totalna tehnološka, sigurnosna i poslovna katastrofa.

Nipošto takvih razmjera, ali nešto na tom tragu Samsung je proživio 1995. kada je morao povući 150.000 mobitela iz serije Anycall. Tada ih je naprosto spalio. U slučaju takvog tretmana milijuna najmodernijih mobitela bila bi riječ o jezivom udaru na okoliš i zdravlje, a načini za rastavljanje rashodovanih mobitela, izvlačenje skupocjenih metala iz njih, rastavljanje na elemente koji se mogu reciklirati, postoje. "Ovaj incident pokazuje kako je krhak i sklon proizvodnji otpada sadašnji sustav proizvodnje, sustav koji se zapravo nije promijenio još od početka industrijske revolucije", kazala je Greenpeaceova Jude Lee.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.