Revolucionarna pametna leća: Moći ćemo fotografirati treptajem oka

Google
Samsung je još 2014. godine podnio zahtjev za patent leće koja će biti umrežena s mobitelom
Vidi originalni članak

Sredinom prošle godine dr. Gareth Webb, optičar iz Kanade, prdstavio je bioničku leću koja se ugrađuje u oko i omogućuje savršen vid, čak i u poodmakloj dobi. Webb je tada objasnio kako bi savršen vid uz bioničku leću bio moguć bez obzira na to koliko je vid oštećen, a trenutačno su u fazi testiranja na slijepim osobama jer vjeruju da bi bioničke leće mogle pomoći i njima. 

Čini se kako će leće koje ćemo nositi u budućnosti imati mnogo više funkcija od onih koje nosimo danas pa su tako već patentirane leće koje mjere razinu glukoze, prate aktivnosti pojedinca, a kroz dvije godine bi se na tržištu trebale pronaći i već spomenute leće koje omogućuju savršen vid.

Samsung je pak patnetirao leću s ekranom koji projicira slike direktno u oko, a imat će i ugrađenu kameru koju će korisnici moći kontrolirati treptajem oka. U leću su ugrađene i antene koje mogu slati i primati informacije s telefona na koji je spojena. 

Leća bi mogla služiti kao zamjena za Google Glass, naočale koje su početkom prošle godine povučene s tržišta zbog loših prodajnih rezultata. Iako Google radi na novom prototipu, ovakve naočale imaju limitiranu kvalitetu slike, što nije slučaj s lećama. Također, leće su prirodniije za nositi i pružaju bolji prikaz proširene stvarnosti od naočala. 

Samsung je zahtjev za patent podnio još 2014. godine, no ne zna se da li je odobren. 

Posjeti Express