Tehno
123 prikaza

Revolucionarna pametna leća: Moći ćemo fotografirati treptajem oka

Pametna leća
Google
Samsung je još 2014. godine podnio zahtjev za patent leće koja će biti umrežena s mobitelom

Sredinom prošle godine dr. Gareth Webb, optičar iz Kanade, prdstavio je bioničku leću koja se ugrađuje u oko i omogućuje savršen vid, čak i u poodmakloj dobi. Webb je tada objasnio kako bi savršen vid uz bioničku leću bio moguć bez obzira na to koliko je vid oštećen, a trenutačno su u fazi testiranja na slijepim osobama jer vjeruju da bi bioničke leće mogle pomoći i njima. 

Čini se kako će leće koje ćemo nositi u budućnosti imati mnogo više funkcija od onih koje nosimo danas pa su tako već patentirane leće koje mjere razinu glukoze, prate aktivnosti pojedinca, a kroz dvije godine bi se na tržištu trebale pronaći i već spomenute leće koje omogućuju savršen vid.

Samsung je pak patnetirao leću s ekranom koji projicira slike direktno u oko, a imat će i ugrađenu kameru koju će korisnici moći kontrolirati treptajem oka. U leću su ugrađene i antene koje mogu slati i primati informacije s telefona na koji je spojena. 

Leća bi mogla služiti kao zamjena za Google Glass, naočale koje su početkom prošle godine povučene s tržišta zbog loših prodajnih rezultata. Iako Google radi na novom prototipu, ovakve naočale imaju limitiranu kvalitetu slike, što nije slučaj s lećama. Također, leće su prirodniije za nositi i pružaju bolji prikaz proširene stvarnosti od naočala. 

Samsung je zahtjev za patent podnio još 2014. godine, no ne zna se da li je odobren. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.