Trump se okomio na Apple i njegove "proklete" kompjutere

Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL
Trump nikoga ne štedi, pa tako ni tehnološkog giganta
Vidi originalni članak

Donaldu Trumpu se ovaj tjedan na piku našao Apple, pa je napao tvrtku i njoj slične što posao šalju u inozemstvo.

Ako vam se ta kritika čini poznatom, to je zato što ovo nije prvi put da se spominje. Naime, Apple se našao pod paljbom zbog outsourcinga i tijekom predsjedničke kampanje 2012. godine.

"Natjerat ćemo Apple da počne raditi svoje proklete kompjutere i druge stvari u ovoj državi, umjesto u drugim zemljama", izjavio je u ponedjeljak republikanski predsjednički kandidat pred publikom na Virginia Liberty fakultetu.

Apple nije odgovorio na Trumpove optužbe, iako na njihovoj stranici stoji da u SAD-u zapošljavaju 76.000 ljudi. Mac Pro se također sastavlja u Teksasu, a tvrtka nabavlja različite materijale, dijelove i opremu iz najmanje 31 američke države.

Trumpovo obećanje je pak došlo na kraju dugog govora u kojem je Trump obećao da će američke tvrtke koje tvornice sele u inozemstvo "platiti zbog te prakse".

U jednom trenutku je čak predložio povećanje poreza na 35 posto, za sve proizvode koji dolaze iz inozemstva natrag u Ameriku i prijete domaćim poslovima, premda je dodao da to ne želi učiniti budući da i sam posluje prema principima slobodne trgovina.

Trump, koji je navodno koristio iPhone u rujnu, tek je nedavno dodao Apple na svoju "listu za odstrel", a njegove kritike su postale vrlo popularne. 

Inače, 2012. godine su predsjednik Barack Obama i republikanac Mitt Romney tijekom jednog sučeljavanja upitani kako bi proizvodnju, koju je Apple prebacio u Kinu, vratili u SAD. Obama je istaknuo da su jeftini poslovi izgubljeni i da bi se Amerika trebala usredotočiti na složenije poslove i edukaciju, dok je Romney smatrao da bi se trebali izjednačiti poslovi u SAD-u i Kini, čime bi SAD postao privlačniji poduzetnicima.

Obama je navodno podržao stav Stevea Jobsa, koji je svoje mišljenje podijelio s predsjednikom u veljači 2011. godine, tvrdeći da Apple treba više inženjera ako želi da se njihova proizvodnja prebaci u SAD. 

"Ne možemo naći dovoljno Amerikanaca koje bismo zaposlili. Ako obrazujemo buduće inženjere, tad ćemo moći preseliti i proizvodnju ovdje", izjavio je Jobs.

Trumpu, napomenimo, ovo nije prvi put da je kritizirao Apple, jer je to učinio i 2012. godine, s tim da je istaknuo da mu je jedina zamjerka tvrtkino korištenje outsourcinga, piše Washington Post.

Posjeti Express