Tehno
98 prikaza

Trump se okomio na Apple i njegove "proklete" kompjutere

Donald Trump
Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL
Trump nikoga ne štedi, pa tako ni tehnološkog giganta

Donaldu Trumpu se ovaj tjedan na piku našao Apple, pa je napao tvrtku i njoj slične što posao šalju u inozemstvo.

Ako vam se ta kritika čini poznatom, to je zato što ovo nije prvi put da se spominje. Naime, Apple se našao pod paljbom zbog outsourcinga i tijekom predsjedničke kampanje 2012. godine.

"Natjerat ćemo Apple da počne raditi svoje proklete kompjutere i druge stvari u ovoj državi, umjesto u drugim zemljama", izjavio je u ponedjeljak republikanski predsjednički kandidat pred publikom na Virginia Liberty fakultetu.

Apple nije odgovorio na Trumpove optužbe, iako na njihovoj stranici stoji da u SAD-u zapošljavaju 76.000 ljudi. Mac Pro se također sastavlja u Teksasu, a tvrtka nabavlja različite materijale, dijelove i opremu iz najmanje 31 američke države.

Trumpovo obećanje je pak došlo na kraju dugog govora u kojem je Trump obećao da će američke tvrtke koje tvornice sele u inozemstvo "platiti zbog te prakse".

U jednom trenutku je čak predložio povećanje poreza na 35 posto, za sve proizvode koji dolaze iz inozemstva natrag u Ameriku i prijete domaćim poslovima, premda je dodao da to ne želi učiniti budući da i sam posluje prema principima slobodne trgovina.

Trump, koji je navodno koristio iPhone u rujnu, tek je nedavno dodao Apple na svoju "listu za odstrel", a njegove kritike su postale vrlo popularne. 

Inače, 2012. godine su predsjednik Barack Obama i republikanac Mitt Romney tijekom jednog sučeljavanja upitani kako bi proizvodnju, koju je Apple prebacio u Kinu, vratili u SAD. Obama je istaknuo da su jeftini poslovi izgubljeni i da bi se Amerika trebala usredotočiti na složenije poslove i edukaciju, dok je Romney smatrao da bi se trebali izjednačiti poslovi u SAD-u i Kini, čime bi SAD postao privlačniji poduzetnicima.

Obama je navodno podržao stav Stevea Jobsa, koji je svoje mišljenje podijelio s predsjednikom u veljači 2011. godine, tvrdeći da Apple treba više inženjera ako želi da se njihova proizvodnja prebaci u SAD. 

"Ne možemo naći dovoljno Amerikanaca koje bismo zaposlili. Ako obrazujemo buduće inženjere, tad ćemo moći preseliti i proizvodnju ovdje", izjavio je Jobs.

Trumpu, napomenimo, ovo nije prvi put da je kritizirao Apple, jer je to učinio i 2012. godine, s tim da je istaknuo da mu je jedina zamjerka tvrtkino korištenje outsourcinga, piše Washington Post.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.