Tvrdi da mu je Teslin autopilot spasio život

Tesla Motors
Teslini automobili su u posljednje vrijeme bili na meti kritika, no novi slučaj potvrdio je ono što Elon Musk dugo tvrdi - autopilot može spasiti život
Vidi originalni članak

U posljednje smo vrijeme mogli vidjeti kako se funkcija autopilota u Teslinim automobilima ne koristi uvijek ispravno ili za ono što bi trebalo, a i prometne nesreće su ga dovele pod znak pitanja - no nema sumnje kako ova funkcija ima svrhu. 

To je otkrio i odvjetnik Joshua Neally (37) iz Missourija koji je usred vožnje osjetio snažnu bol u trbuhu i prsima te je uključio autopilot u svom Modelu X kako bi ga dovezao do najbliže bolnice, koja je bila udaljena 30-ak kilometara. Automobil ga je vodio kroz promet na autocesti, a bolnica u koju je stigao smještena je odmah kraj autoceste. Ispričao je kako je upravljao jedino na parkiralištu, a kad se auto zaustavio ušao je na hitni prijem gdje su mu dijagnosticirali plućnu emboliju. Liječnici su rekli kako je imao sreće što je preživio, piše Slate. Kaže da je i sam mogao voziti, ali da je u takvom stanju lako mogao izgubiti nadzor nad vozilom. 

Teslini automobili su u posljednje vrijeme bili na meti kritika i to nakon prve nesreće sa smrtnom posljedicom - iako tvrde da nije kriv autopilot. 

Ovakve priče pokazuju potpuno drugu stranu onog što bi samovozeći automobili mogli donijeti, a to je velik broj spašenih života. Sam Elon Musk je tvrdio da bi godišnje autopiloti u vozilima mogli spasiti 500.000 života da ih se globalno uvede. I Googleovi podaci pokazuju da je autonomna vožnja sigurnija. No, na tom putu stajat će komplicirana regulativa.

Posjeti Express