Tehno
258 prikaza

Tvrdi da mu je Teslin autopilot spasio život

Tesla Model X
Tesla Motors
Teslini automobili su u posljednje vrijeme bili na meti kritika, no novi slučaj potvrdio je ono što Elon Musk dugo tvrdi - autopilot može spasiti život

U posljednje smo vrijeme mogli vidjeti kako se funkcija autopilota u Teslinim automobilima ne koristi uvijek ispravno ili za ono što bi trebalo, a i prometne nesreće su ga dovele pod znak pitanja - no nema sumnje kako ova funkcija ima svrhu. 

To je otkrio i odvjetnik Joshua Neally (37) iz Missourija koji je usred vožnje osjetio snažnu bol u trbuhu i prsima te je uključio autopilot u svom Modelu X kako bi ga dovezao do najbliže bolnice, koja je bila udaljena 30-ak kilometara. Automobil ga je vodio kroz promet na autocesti, a bolnica u koju je stigao smještena je odmah kraj autoceste. Ispričao je kako je upravljao jedino na parkiralištu, a kad se auto zaustavio ušao je na hitni prijem gdje su mu dijagnosticirali plućnu emboliju. Liječnici su rekli kako je imao sreće što je preživio, piše Slate. Kaže da je i sam mogao voziti, ali da je u takvom stanju lako mogao izgubiti nadzor nad vozilom. 

Teslini automobili su u posljednje vrijeme bili na meti kritika i to nakon prve nesreće sa smrtnom posljedicom - iako tvrde da nije kriv autopilot. 

Ovakve priče pokazuju potpuno drugu stranu onog što bi samovozeći automobili mogli donijeti, a to je velik broj spašenih života. Sam Elon Musk je tvrdio da bi godišnje autopiloti u vozilima mogli spasiti 500.000 života da ih se globalno uvede. I Googleovi podaci pokazuju da je autonomna vožnja sigurnija. No, na tom putu stajat će komplicirana regulativa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.