Znanstvenici potvrdili: Slomljeno srce može vas ubiti

Pixabay
Ova studija provedena je na milijun ispitanika, a utvrdila je vezu između gubitka bliske osobe i nepravilnog rada srca
Vidi originalni članak

Gubitak partnera je traumatično iskustvo koje vas može ostaviti slomljenog srca, doslovno. Nova studija utvrdila je vezu između nepravilnog rada srca i gubitka voljene osobe. Naime, gubitak voljene osobe povećava rizik od atrijalne fibrilacije i to do čak godinu dana nakon traumatičnog događaja. 

Atrijalna fibrilacija predstavlja poremećaj srčanog ritma, a može uzrokovati moždani udar, infarkt pa čak i smrt.

Znanstvenici su utvrdili da osobe koje su izgubile voljenu osobu imaju čak 41 posto veće šanse razviti srčanu aritmiju od onih koji nisu. 

"Srčana aritmija je odavno povezana sa stresom, a velike razine stresa koje uzrokuje gubitak partnera imaju jedan od najvećih utjecaja na psihičko, a time i fizičko zdravlje", rekao je Simon Graff, jedan od znanstvenika koji potpisuju ovu studiju.

Istraživanje je pokazalo i da veliki faktor igra način smrti partnera, odnosno da li je smrt bila očekivana, kao npr. uslijed bolesti poput raka, ili je bila iznenadna.  

Najveći rizik od atrijalne fibrilacije javlja se 8-14 dana nakon gubitka partnera te se on postepeno smanjuje da bi nakon godinu dana rizik bio jednak kao i kod osoba koje nisu izgubile voljenu osobu. 

Istraživanje o povezanosti gubitka bliske osobe i smrti provedeno je na gotovo milijun ispitanika, a trajalo je 9 godina. Također, studija pokazuje da su najugroženije osobe mlađe od 60 godina čija je bliska osoba umrla iznenada. Oni imaju čak 57 posto veći rizik od razvoja srčanih bolesti. 

Posjeti Express