Tehno
1376 prikaza

Znanstvenici potvrdili: Slomljeno srce može vas ubiti

Slomljeno srce
Pixabay
Ova studija provedena je na milijun ispitanika, a utvrdila je vezu između gubitka bliske osobe i nepravilnog rada srca

Gubitak partnera je traumatično iskustvo koje vas može ostaviti slomljenog srca, doslovno. Nova studija utvrdila je vezu između nepravilnog rada srca i gubitka voljene osobe. Naime, gubitak voljene osobe povećava rizik od atrijalne fibrilacije i to do čak godinu dana nakon traumatičnog događaja. 

Atrijalna fibrilacija predstavlja poremećaj srčanog ritma, a može uzrokovati moždani udar, infarkt pa čak i smrt.

Znanstvenici su utvrdili da osobe koje su izgubile voljenu osobu imaju čak 41 posto veće šanse razviti srčanu aritmiju od onih koji nisu. 

"Srčana aritmija je odavno povezana sa stresom, a velike razine stresa koje uzrokuje gubitak partnera imaju jedan od najvećih utjecaja na psihičko, a time i fizičko zdravlje", rekao je Simon Graff, jedan od znanstvenika koji potpisuju ovu studiju.

Istraživanje je pokazalo i da veliki faktor igra način smrti partnera, odnosno da li je smrt bila očekivana, kao npr. uslijed bolesti poput raka, ili je bila iznenadna.  

Najveći rizik od atrijalne fibrilacije javlja se 8-14 dana nakon gubitka partnera te se on postepeno smanjuje da bi nakon godinu dana rizik bio jednak kao i kod osoba koje nisu izgubile voljenu osobu. 

Istraživanje o povezanosti gubitka bliske osobe i smrti provedeno je na gotovo milijun ispitanika, a trajalo je 9 godina. Također, studija pokazuje da su najugroženije osobe mlađe od 60 godina čija je bliska osoba umrla iznenada. Oni imaju čak 57 posto veći rizik od razvoja srčanih bolesti. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.