290 ljudi je poginulo u napadima - zbog dvojice političara

društvene mreže
Borba za političku prevlast otišla je u jednu krajnost i zaluđeni ekstremisti su to iskoristili
Vidi originalni članak

Iza napada na Šri Lanki s najmanje 290 žrtava stoji lokalni islamistički pokret National Thowheeth Jama'ath (NTJ) koji je djelovao uz pomoć međunarodne terorističke mreže, rekao je Rajitha Senaratne, glasnogovornik vlade koja će tražiti inozemnu pomoć u lovu na počinitelje, prenose agencije. Policija je u sklopu istrage uhitila najmanje 24 osobe, a sumnja se da je napad izvelo šest ili sedam bombaša samoubojica.

Ministar zdravlja i glasnogovornik vlade Šri Lanke Rajitha Senaratne održao je press konferenciju. Rekao je kako iza napada vjerojatno stoji radikalna islamistička skupina. "Četrnaest dana prije nego što su se dogodili ovi incidenti bili smo obaviješteni", izjavio je Rajitha Senaratne na konferenciji za novinare u glavnom gradu Colombu.

"9. travnja, šef državne obavještajne službe napisao je pismo u kojem su bila zapisana imena članova terorističke organizacije.", dodao je. Međutim, naglasio je da premijer, Ranil Wickremesinghe i njegov kabinet 'nisu bili obaviješteni' o upozorenjima i nisu dobili pismo o mogućim napadima jer nisu bili pozvani na sastanke Vijeća za nacionalnu sigurnost koju organizira predsjednik Sirisena, piše Guardian.

Otok smrti Masakr luđaka probudio je najgore nacionaliste

Katastrofalno loši odnosi između premijera i predsjednika, nakon neuspjelog pokušaja otkaza premijeru, dobro su poznati. Iako su nekad bili politički saveznici pa je Sirisena došao na vlast zahvaljujući podršci Wickremesinghine stranke, sada je njihov odnos na nezamislivo niskim granama. Određene struje više strahuju da će obojica pokušati iskoristiti terorističke napade u svrhu političke borbe što bi moglo zemlju vratiti u ratno stanje iz kojeg su jedva se izvukli.

Ministar obrane Ruwan Wijewardene kazao je ranije da su odgovorni vjerski ekstremisti, ali nije izravno spomenuo koji. 

I dok sada znamo tko su počinitelji napada, ostaje pitanje što su političari mogli i trebali uraditi da bi se ovi napadi spriječili. Wickremesinghe je kazao da su šrilankanske obavještajne službe imale informacije o mogućem napadu na Uskrs, ali da njegovi ministri nisu bili obaviješteni. Dodao je da vlada mora istražiti zašto nisu poduzete odgovarajuće mjere.

Predsjednik i premijer su u ponedjeljak ujutro održali hitni sastanak kako bi raspravili o napadima i što se moglo uraditi da ih se spriječi.

Wickremesinghine tvrdnje pojačao je i njegov ministar telekomunikacija koji je u nedjelju navečer na društvenim mrežama objavio fotografije navodnog dopisa obavještajne službe s detaljima planiranog napada. 

Posjeti Express