Američki vojnik izdao je suborce i dobio 14 godina zatvora za pomaganje ISIL-u

US Ministry of Justice
Cole Bridges, poznat i kao Cole Gonzales (24), davao taktičke upute i obuku pojedincima za koje je vjerovao da su borci ISIS-a, uključujući davanje savjeta o potencijalnim ciljevima napada u New Yorku
Vidi originalni članak

Pripadnik američke vojske osuđen je na 14 godina zatvora zbog pokušaja pomaganja islamskoj državi u izvođenju smrtonosne zasjede nad američkim vojnicima, priopćilo je u petak Ministarstvo pravosuđa.

Cole Bridges, poznat i kao Cole Gonzales (24), bio je pripadnik prve klase u vrijeme uhićenja, a optužen je 2021. za davanje "vojnih savjeta i smjernica o tome kako ubiti kolege vojnike za koje je mislio da su dio Islamske države".

Izjasnio se krivim za optužbe za terorizam u lipnju 2023.

Bridges se vojsci pridružio 2019., prije čega je, prema izvješću odjela, počeo istraživati ​​i 'konzumirati' internetsku propagandu "promičući džihadiste i njihovu nasilnu ideologiju, i izražavati svoju podršku ISIS-u i džihadu na društvenim medijima".

Kako su pisali američki mediji, Bridges se prijavio u američku vojsku oko rujna 2019. i služio je kao konjički izviđač u Trećoj pješačkoj diviziji u Fort Stewartu, Georgia. Prije nego što se pridružio vojsci, oko 2019., počeo je konzumirati internetsku džihadističku propagandu i izražavati podršku ISIL-u i ekstremističkoj ideologiji na društvenim mrežama.

Do listopada 2020., otprilike godinu dana nakon što se prijavio, Bridges je počeo komunicirati s tajnim agentom FBI-a koji se predstavljao kao pristaša ISIS-a s vezama s borcima na Bliskom istoku.

Bridges je davao taktičke upute i obuku pojedincima za koje je vjerovao da su borci ISIS-a, uključujući davanje savjeta o potencijalnim ciljevima napada u New Yorku.

Među svojim navodnim radom za terorističku organizaciju, Bridges je izradio dijagrame vojnih manevara osmišljenih da povećaju smrtonosnost napada na američke snage i savjetovao o utvrđivanju logora ISIS-a za zasjede američkih specijalnih snaga. Također je predložio podmetanje eksploziva u točno određen zgrade kako bi se ubile američke trupe.

Posjeti Express