Amerikanci se pripremaju za Treći svjetski rat

Wikipedia
Osim stalnih priprema za urbano ratovanje, američka vojska drži i čitavu jedinicu opremljenu ekvivalentima ruskih borbenih vozila
Vidi originalni članak

Duboko u bespućima kalifornijske pustinje, američka vojska vježba za novi svjetski rat. Izradili su ogromni centar za obuku nedaleko od Barstowa, a osmislili su i čitavu neprijateljsku vojsku kako bi mogli vježbati u što realnijem okruženju, piše Popular Mechanics.

Fort Irwin jedna je od najvećih vojnih baza u Sjedinjenim Američkim Državama, a prostire se na više od dvije i pol tisuće kvadratnih kilometara. Od 1979. godine je centar za obuku gdje aktivni vojnici i pripadnici nacionalne garde dolaze održavati borbenu spremnost.

11. mehanizirana regimenta, aktivna vojna jedinica, služi kao suprotstavljena vojska (OPFOR). Za potrebe obuke, postaju vojnici izmišljene države Mojavije, a preuzimaju nazivlje i oznake 60. gardijske motorizirane divizije. Koriste razna američka vozila izmijenjena da liče na ruske tenkove i transportere, popularno nazvana OSV (OPFOR surogat vozila). Često je riječ o američkim vozilima s pozamašnim količinama fiberglasa i odgovarajućom maskirnom bojom.

U nastavku pogledajte tek neke od OSV-a i njihovih ruskih uzora.

Posjeti Express