Top News
24646 prikaza

Amerikanci se pripremaju za Treći svjetski rat

T72 na paradi u Moskvi
1/6
Wikipedia
Osim stalnih priprema za urbano ratovanje, američka vojska drži i čitavu jedinicu opremljenu ekvivalentima ruskih borbenih vozila

Duboko u bespućima kalifornijske pustinje, američka vojska vježba za novi svjetski rat. Izradili su ogromni centar za obuku nedaleko od Barstowa, a osmislili su i čitavu neprijateljsku vojsku kako bi mogli vježbati u što realnijem okruženju, piše Popular Mechanics.

Fort Irwin jedna je od najvećih vojnih baza u Sjedinjenim Američkim Državama, a prostire se na više od dvije i pol tisuće kvadratnih kilometara. Od 1979. godine je centar za obuku gdje aktivni vojnici i pripadnici nacionalne garde dolaze održavati borbenu spremnost.

11. mehanizirana regimenta, aktivna vojna jedinica, služi kao suprotstavljena vojska (OPFOR). Za potrebe obuke, postaju vojnici izmišljene države Mojavije, a preuzimaju nazivlje i oznake 60. gardijske motorizirane divizije. Koriste razna američka vozila izmijenjena da liče na ruske tenkove i transportere, popularno nazvana OSV (OPFOR surogat vozila). Često je riječ o američkim vozilima s pozamašnim količinama fiberglasa i odgovarajućom maskirnom bojom.

U nastavku pogledajte tek neke od OSV-a i njihovih ruskih uzora.

T72 na paradi u Moskvi | Author: Wikipedia Ruski T72 tenk na paradi u Moskvi Wikipedia

Američki ekvivalent T72 | Author: US Army Američki ekvivalent T72 US Army

BRDM-2 | Author: Wikipedia Ruski BRDM-2 Wikipedia

Američki ekvivalent BRDM2 | Author: US Army Američki ekvivalent BRDM2 US Army

BMP2 | Author: Wikipedia Ruski BMP2 Wikipedia

Američki ekvivalent BMP2 | Author: US Army Američki ekvivalent BMP2 US Army

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Jugoivo 11:55 04.Srpanj 2017.

    Amerikanci se spremaju, ...sigurno ne tenkovima a pokazujete tudje! Ispst će da oni koji se brane izazvat će rat. Već vidjeni film...sa Jugoslavijom i okolinom!

  • Avatar Mumija0001
    Mumija0001 09:35 04.Srpanj 2017.

    A kaj se možeš,pozitivnog nadati od Amerikanaca,drogiranih marinaca,suludih generala,lakomih proizvođača oružja,ali zato su im puna usta demokracije i slobode,a neznaju definirat te dvije riječi,mogli bi pozvat Rojsa da im objasni,kaj je kaj.

  • Mmest163 11:42 03.Srpanj 2017.

    to bi bio rat bez pobjednika,a patili bi svi