Amerima puna kapa Vučića: "Rješavaj Kosovo što prije"

Srdjan Ilic/PIXSELL
SAD očekuju da Beograd i Priština nastave pregovore što je važno pitanje za sigurnost cijelog Balkana
Vidi originalni članak

Beograd i Priština trebali bi se vratiti za pregovarački stol i to prije lokalnih izbora u Srbiji, najavljenih za proljeće sljedeće godine. 

"Izbori će u Srbiji biti najvjerojatnije sjedećeg proljeća i važno je da se neki pregovori nastave prije, jer će ih otežati izborni ciklus", naglasio je zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a Matthew Palmer.

Smatra kako bi se dijalog između dvije strane trebao nastaviti, a carine ukinuti. Nije htio dati direktan odgovor na pitanje kada bi se to trebalo dogoditi, već je samo naglasio "da se nada da dvije strane mogu postići dogovor o punoj normalizaciji i da će se to dogoditi što prije", piše Kurir. 

Smatra da budućnost pregovora ovisi o spremnosti vraćanja pregovorima i postizanju sporazuma. SAD su, kako kaže, partner koji podržava taj proces i napravit će sve da uključene strane ohrabri i potakne da postignu dogovor.

"To je važno za njih, ali i za cijelu regiju, EU i SAD", naglašava. 

U razgovoru za BBC na srpskom rekao je da se format pregovora najvjerojatnije neće mijenjati i da Washington ni na koji način nije utjecao na sastanak u Parizu. 

"Mi podržavamo taj proces, nismo dio pregovora, ali podržavamo dijalog kojeg predvodi EU od samog početka", kaže. 

Ratno stanje Tko su najveći Vučićevi neprijatelji na Kosovu?

Kaže da su sudionicima priopćili stavove Washingtona i dodao da rade sa svim važnim predstavnicima u Beogradu i Prištini. 

"Ohrabrujemo vlast u Prištini da napravi ono što je neophodno za nastavak dijaloga, kao što i s vlastima u Beogradu razgovaramo o parametrima dogovora", objašnjava. 

Na pitanje da li bi, da se promijeni format pregovora i da se SAD uključe u pregovore, novi šef pregovaračkog tima mogao biti iskusni diplomat Philip T. Reeker, odgovorio je da je za to čuo samo iz medijaa. Također smatra i da put za rješavanje kosovskog pitanja nije u međunarodnoj konferenciji poput one iz Rambouilleta 1999. godine. 

"Nisam siguran da smo došli do trenutka kada nam je potrebna međunarodna konferencija, budući da je već pokrenut proces dijaloga pod vodstvom EU koji je doveo do određenog napretka", naglašava Palmer. 

Tvrdoglavost Iza kulisa pregovora: Kako je Slobo izgubio Kosovo

Smatra da američki predsjednički izbori koji se očekuju sljedeće godine neće utjecati na tempo pregovora o Kosovu. 

Dodaje i kako su tenzije u regiji povećane i da dovode do pogrešnih procjena, koje mogu voditi nasilju, a nasilje može dovesti do sukoba, što izaziva zabrinutost. SAD su posvećeni postizanju sporazuma i podršci tim zemljama na putu prema EU. 

"Tenzije vladaju ne samo na relaciji Beograd Priština, već na većem dijelu zapadnog Balkana", naglašava. 

Njegova supruga je iz Beograda, a njegova djeca, kao i on, govore srpskim jezikom jer su tamo i živjeli. 

"Srbiju dobro poznajem i vezan sam za nju. Volio bih ju vidjeti na jasnom putu ka europskoj budućnosti", zaključuje Palmer.

Posjeti Express