Bandić je uspio - našao je ruke za spas vlasti u Zagrebu

Matija Habljak/PIXSELL
Bandić je skupio 26 ruku, protiv proračuna bilo je 24 zastupnika i time su izbjegnuti izvanredni izbori u Zagrebu
Vidi originalni članak

Zagrebačka skupština prihvatila je prijedlog proračuna za iduću godinu "teškog" osam milijardi i 190 milijuna kuna.

Nakon što je Stranka rada i solidarnosti gradonačelnika Milana Bandića raskinula koaliciju s Neovisnima za Hrvatsku otvorilo se pitanje nove većine u Gradskoj skupštini i izglasavanja proračuna za iduću godinu, za što su Bandiću nedostajale tri ruke. Za proračuna je na kraju diglo ruku 26 zastupnika, čime su izbjegnuti izvanredni izbori u Zagrebu. Iz oporbe su Bandića podržali Miroslav Polovanec (HSLS), Ilija Ćorić (HSS) te Jozo Milićević s liste Sandre Švaljek.

Ćorić je ranije podržao Bandićev prijedlog promjene imena Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, 

Unatoč upozorenjima liječnika, Milan Bandić napustio je bolničku postelju i pojavio se u Skupštini. Podsjetimo, proračun su trebale braniti zamjenice gradonačelnika, s obzirom na to da je Milan Bandić u bolnici, Jelena Pavičić Vukičević i Olivera Majić te pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik. No, Milan Bandić pojavio se u Skupštini.

"Liječnici su mi rekli da mogu otići na par sati. Nije to riskiranje vlastitog života. Ako ne bude dovoljno ruku za izglasavanje proračuna, bit će izbori, izbori su legitimni... Ja da sutra umrem, napravio sam dovoljno, da svi naprave koliko ja, Hrvatska bi bolje izgledala", rekao je Bandić. 

"Bilo bi neodgovorno izjaviti da će proračun na sjednici sigurno proći. Mi smo napravili sve, otvoreni smo za suradnju. Nadam se da će gradski zastupnici znati procijeniti što je najbolji interes građana Zagreba", rekla je u srijedu zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević.

Posjeti Express