Beljak je tvrdio da je HDZ uništio HSS, a sad je okrenuo ploču

Boris Ščitar/ PIXSELL
Sve priče o mogućoj postizbornoj koaliciji odlučno su negirane, sve do trenutka kada je potvrđeno da će dati podršku šefu HDZ-a
Vidi originalni članak

"Zastupnici HSS-a u ovom trenutku daju potpise potpore g. Plenkoviću za mandatara buduće vlade, odnosno premijera RH", izjava je koja je potresla hrvatske političke strukture. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak tom izjavom gurnuo je Andreja Plenkovića divovski korak bliže sastavljanju parlamentarne većine, a time i nove Vlade koja će zamijeniti Tihomira Oreškovića i njegov tim.

Nekoliko tjedana ranije, Beljak je davao dijametralno suprotne izjave. Osim što je podsjećao da su u Narodnoj koaliciji i očekuju da će upravo oni formirati Vladu, podsjećao je i na povijesne neuspjehe HSS-a u partnerstvu s HDZ-om.

"Osim Jadranke Kosor, svi čelnici HDZ-a i ta stranka sustavno 25 godina radi na uništavanju HSS-a. To se članovima obitelji ne radi", rekao je prije samo nekoliko dana HSS-ov predsjednik za 24sata.

Beljakove izjave netom nakon objave prvih rezultat izbore bile su znatno oštrije. "Mi se možemo dogovoriti sa svakom strankom, osim s HDZ-om. Što se mene tiče, HSS s HDZ-om ne može imati nikakvog posla jer određene stvari koje su se radile u ovoj kampanji, ali i dugi niz godina, jednostavno mi nisu prihvatljive. Branko Hrg bio je na listi HDZ-a, to je bio direktan udarac, udarac ispod pojasa, razno-razne priče koje su se plasirale o meni, pa je Krešo Beljak bio najveći kriminalac u državi, to je sve išlo od HDZ-a, ja s njima neću imati posla", pričao je Beljak u izbornoj noći.

Nedugo nakon toga, Beljak je govorio da bi bilo što osim postizborne koalicije HDZ-a, Mosta i predstavnika nacionalnih manjina bila prevara. "Mislim da bi bilo kakve druge kombinacije koje bi podrazumijevale išta drugo osim koalicije HDZ-a, MOST-a i manjina, bile varanja birača. Birači su to izabrali, to je jednostavno tako u ovome trenutku. Sve ostalo bi bilo foteljašenje i politička trgovina", govorio je nekad šef HSS-a.

Međutim, kako je proticalo vrijeme od izbora i kako se sve više potencirala moguća suradnja HSS-a i HDZ-a, Beljak je mijenjao ton.

"Mogu se naći na kavi s Plenkovićem, ali koalicija ne dolazi u obzir. To je spin!", kazao je Beljak proteklog vikenda.

Najveći zaokret dogodio se na prošlotjednom hodočašću u Mariji Bistrici kada je Beljak rekao da ponude preko medija nisu ozbiljne ponude. "A druga stvar je - da je ponude i bilo - mi je ne bi prihvatili. Mi smo opozicijska stranka i mi poštujemo volju birača, a volja birača je bila ta da vlast sastave HDZ i Most. Želimo svu sreću HDZ-u s Mostom", ispričao je Beljak okupljenim novinarima.

Na pitanje kakva će biti njegova poruka Plenkoviću ako ga bude zvao, Beljak je rekao kako mu želi svako dobro, da "što prije sastavi Vladu s Mostom i sa manjinama i da pokuša pokrenuti Hrvatsku u pozitivnom smjeru".

Nakon što je javnosti obznanio da će HSS-ova petorka dati svoje glasove Plenkoviću kao mandataru, Beljak je sve pokušao objasniti govoreći: "To nije izdaja svega onoga što je Narodna koalicija predstavljala. To je na neki način podrška onima koji su dobili povjerenje hrvatskih birača". Ponovio je i da će Plenkovićeva Vlada dobiti 100 dana podrške u kojima bi trebali povući i prve konkretne poteze: "100 dana, ponavljam 100 dana je demokratska praksa kakva bi se trebala pružiti svakome onome tko je relativni pobjednik izbora."

Posjeti Express