Top News
237 prikaza

Beljak je tvrdio da je HDZ uništio HSS, a sad je okrenuo ploču

Krešo Beljak
Boris Ščitar/ PIXSELL
Sve priče o mogućoj postizbornoj koaliciji odlučno su negirane, sve do trenutka kada je potvrđeno da će dati podršku šefu HDZ-a

"Zastupnici HSS-a u ovom trenutku daju potpise potpore g. Plenkoviću za mandatara buduće vlade, odnosno premijera RH", izjava je koja je potresla hrvatske političke strukture. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak tom izjavom gurnuo je Andreja Plenkovića divovski korak bliže sastavljanju parlamentarne većine, a time i nove Vlade koja će zamijeniti Tihomira Oreškovića i njegov tim.

Nekoliko tjedana ranije, Beljak je davao dijametralno suprotne izjave. Osim što je podsjećao da su u Narodnoj koaliciji i očekuju da će upravo oni formirati Vladu, podsjećao je i na povijesne neuspjehe HSS-a u partnerstvu s HDZ-om.

"Osim Jadranke Kosor, svi čelnici HDZ-a i ta stranka sustavno 25 godina radi na uništavanju HSS-a. To se članovima obitelji ne radi", rekao je prije samo nekoliko dana HSS-ov predsjednik za 24sata.

Krešo Beljak | Author: Petar Glebov/PIXSELL Petar Glebov/PIXSELL

Beljakove izjave netom nakon objave prvih rezultat izbore bile su znatno oštrije. "Mi se možemo dogovoriti sa svakom strankom, osim s HDZ-om. Što se mene tiče, HSS s HDZ-om ne može imati nikakvog posla jer određene stvari koje su se radile u ovoj kampanji, ali i dugi niz godina, jednostavno mi nisu prihvatljive. Branko Hrg bio je na listi HDZ-a, to je bio direktan udarac, udarac ispod pojasa, razno-razne priče koje su se plasirale o meni, pa je Krešo Beljak bio najveći kriminalac u državi, to je sve išlo od HDZ-a, ja s njima neću imati posla", pričao je Beljak u izbornoj noći.

Nedugo nakon toga, Beljak je govorio da bi bilo što osim postizborne koalicije HDZ-a, Mosta i predstavnika nacionalnih manjina bila prevara. "Mislim da bi bilo kakve druge kombinacije koje bi podrazumijevale išta drugo osim koalicije HDZ-a, MOST-a i manjina, bile varanja birača. Birači su to izabrali, to je jednostavno tako u ovome trenutku. Sve ostalo bi bilo foteljašenje i politička trgovina", govorio je nekad šef HSS-a.

Međutim, kako je proticalo vrijeme od izbora i kako se sve više potencirala moguća suradnja HSS-a i HDZ-a, Beljak je mijenjao ton.

Andrej Plenković | Author: Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL

"Mogu se naći na kavi s Plenkovićem, ali koalicija ne dolazi u obzir. To je spin!", kazao je Beljak proteklog vikenda.

Najveći zaokret dogodio se na prošlotjednom hodočašću u Mariji Bistrici kada je Beljak rekao da ponude preko medija nisu ozbiljne ponude. "A druga stvar je - da je ponude i bilo - mi je ne bi prihvatili. Mi smo opozicijska stranka i mi poštujemo volju birača, a volja birača je bila ta da vlast sastave HDZ i Most. Želimo svu sreću HDZ-u s Mostom", ispričao je Beljak okupljenim novinarima.

Na pitanje kakva će biti njegova poruka Plenkoviću ako ga bude zvao, Beljak je rekao kako mu želi svako dobro, da "što prije sastavi Vladu s Mostom i sa manjinama i da pokuša pokrenuti Hrvatsku u pozitivnom smjeru".

Božo Petrov i Andrej Plenković | Author: Petar Glebov (PIXSELL) Petar Glebov (PIXSELL)

Nakon što je javnosti obznanio da će HSS-ova petorka dati svoje glasove Plenkoviću kao mandataru, Beljak je sve pokušao objasniti govoreći: "To nije izdaja svega onoga što je Narodna koalicija predstavljala. To je na neki način podrška onima koji su dobili povjerenje hrvatskih birača". Ponovio je i da će Plenkovićeva Vlada dobiti 100 dana podrške u kojima bi trebali povući i prve konkretne poteze: "100 dana, ponavljam 100 dana je demokratska praksa kakva bi se trebala pružiti svakome onome tko je relativni pobjednik izbora."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.