BiH: Laž je da nam je Haag dostavio dokumentaciju protiv Gotovine!

Hrvoje Jelavic (PIXSELL)
Informacije o navodnom pokretanju optužnice protiv Gotovine prve su objavile srpske Večernje novosti
Vidi originalni članak

Nakon što se u regijom proširila vijest srpskih Večernjih novosti o tome kako je u Tužilaštvo BiH iz Haškog tribunala stigla dokumentacija o hrvatskom generalu Anti Gotovini i još jednom hrvatskom zapovjedniku, kojima su na teret stavljeni ratni zločini u okolici Livna, reagiralo je i samo Tužilaštvo BiH.

"Povodom pisanja pojedinih medija te novinarskih upita, želimo istaći slijedeće:

U Tužiteljstvu BiH, u 2016. godini, nije zaprimljena nikakava prijava niti predmet iz Haškog tribunala, koja se odnosi na ratne zločine u kojima je osumnjičen Ante Gotovina.

Tužiteljstvo BiH nema otvorenu istragu protiv Ante Gotovine, niti je navedeni u statusu osumnjičenog. Postoji predmet koji je u fazi prijave, a odnosi se na više osoba i formiran je na temelju izvješća MUP-a RS, iz 2006. godine.

Iznošenje neistina predstavlja samo je jedan u nizu intenzivnih političkih pritisaka pod kojima se nalazi Tužiteljstvo BiH i glavni tužitelj u posljednja dva mjeseca i potvrđuje smišljenu kampanju sa ciljem destabilizacije institucije Tužiteljstva BiH, te odnosa unutar BiH, kao i odnosa u susjedstvu (Srbija i Hrvatska), a na koje kontinuirano upozoravamo u posljednje vrijeme, a sve u svrhu predizborne kampanje i drugih skrivenih ciljeva.

Tužiteljstvo BiH nastavit će graditi dobrosusjedske odnose sa tužiteljstvima Srbije i Hrvatske i nećemo dozvoliti da bilo ko plasiranjem neistina poremeti te odnose", zaključuju iz Tužiteljstva BiH.

Gotovinu je krajem 2012. godine Haški sud oslobodio optužnice za zločine u "Oluji", nakon što je žalbeno vijeće ukinulo prvostupanjsku presudu, kojom je bio osuđen na 24 godine zatvora.

Posjeti Express