Bio kod Putina na 'ribanju', pa umro kad je došao kući

Reuters/Pixsell
Igor Korobov, čelni čovjek Glavne obavještajne kontrole umro je od neobjašnjive bolesti u 62. godini života
Vidi originalni članak

Šef ruske vojne obavještajne agencije, GRU - Glavne obavještajna kontrole, umro je zbog bolesti, javili su dužnosnici u Moskvi. prema riječima dužnosnika u Moskvi.

Razbolio se nakon što ga je predsjednik Vladimir Putin optužio za ubojstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu. Razbolio se ubrzo nakon što ga je predsjednik Vladimir Putin pozvao u ured i opomenuo ga za niz neugodnih pogrešaka koje su kompromitirale GRU-ove špijune u inozemstvu, piše Businessinsider.

Igor Korobov umro je zbog 'ozbiljne bolesti' u srijedu, priopćilo je rusko ministarstvo obrane ruskoj državnoj tiskovnoj agenciji TASS u četvrtak. 

I TO SE DOGODILO Putinova odbijenica Vučiću: Nećeš tako riješiti Kosovo

Korobov koji je umro u 62. godini života, pridružio se GRU-u 1985. godine i služio je na raznim pozicijama, uključujući i nadzor stranih agenata. Godine 2016. postao je čelni čovjek. Dobio je za svoj rad i najvišu državnu nagradu - Junak Rusije. Nije jasno navedeno od koje bolesti je bolovao Korobov.

Ruski portal MBK objavio je da je Putin Korobova pozvao u svoj ured sredinom rujna, a čelni čovjek GRU-a razbolio se nakon povratka kući u elitnom rezidencijalnom dijelu Moskve. MBK je utemeljio Mihail Hodorkovsky, inače jedan od najglasnijih kritičara Kremlja. 

Ruski vojni čelnici navodno su nazvali GRU ocijenili "duboko nesposobnim moronima" nakon što su zapadni istražitelji optužili njihove agente da su odgovorni za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćer Julije u Salisburyju u Engleskoj, prošle godine. 

Agenti su također optuženi da su pokušali hakirati Organizaciju za zabranu kemijskog oružja - međunarodnu organizaciju sa sjedištem u Haagu u Nizozemskoj, kojoj je zadaća kontrolirati proizvodnju i uporabu kemijskog oružja u svijetu. 

Obje njihove misije su propale. Skripal i njegova kćer Julija, koja je također otrovana, preživjeli su pokušaj ubojstva. Umrla je jedna britanska žena koja je slučajno došla u kontakt s agensom nevezano uz slučaj. Velika Britanija je u rujnu optužila dvojicu ruskih muškaraca da su odgovorni za trovanje oca i kćeri Skripal, a premijerka Theresa May rekla je da su agenti bili časnici GRU-a.

SAVEZNIŠTVO Rusi: Srpski prijatelji, a Hrvatsku su naoružali

Osumnjičeni dvojac kasnije je dao intervju ruskoj državnoj televiziji u kojoj su tvrdili da su u Engleskoj boravili kao turisti, no istraživački internetski portal Bellingcat imenovao je dvojicu kao pukovnika Anatolija Chepiga i dr. Aleksandra Jevgenjeviča Miškina

Navodni agenti GRU-a koji su pokušali hakirati Organizaciju za zabranu kemijskog oružja također su uhvaćeni na djelu, te su u konačnici poslani u Rusiju.

Putin će sada morati imenovati Korobovog nasljednika, dok se napetost i dalje povećava između njega i zapadnih zemalja, naročito kad je riječ o odnosima s SAD-om i Velikom Britanijom. 

Korobovljev prethodnik Igor Sergun također je iznenada umro 3. siječnja 2016. godine. Ruska vlada priopćila je da je u Moskvi doživio srčani udar, no istražitelji u Stratforu otkrili su da nije umro na taj datum u Moskvi, nego neki drugi dan i to u Libanonu.

Posjeti Express