Bivši KGB-ovac: 'Putin je član narko kartela'

DPA/PIXSELL
Kontroverzne tvrdnje o ruskom predsjedniku iznesene su u istrazi o ubojstvu bivšeg ruskog špijuna
Vidi originalni članak

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov dugogodišnji suradnik Viktor Ivanov, koji je trenutno šef ruske Agencije za narkotike optuženi su da su vodili narko kartel, te bili upetljani u lanac pranja novca u Sankt Petersburgu devedesetih. Optužbe na njihov račun iznio je bivši KGB-ov službenik Jurij Švets, koji je u utorak svjedočio na sudu u Londonu gdje je u tijeku istražni postupak o smrti nekadašnjeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka.

Švets je svjedočio o izvješću kojeg je izradio s Litvinenkom, a u kojem su navedene ove optužbe, a Litvinenko je ubijen samo par mjeseci nakon što je njihovo izvješće bilo gotovo.

Prema Švetsovim izvorima, među kojima su Litvinenko, neimenovani bivši bliski suradnik Viktora Ivanova, te pripadnici ukrajinskih sigurnosnih službi.

“Vladimir Putin direktno je bio uključen u organizaciju koja je krijumčarila drogu iz Kolumbije”, naveo je Švets na sudu.

Švets i Litvinenko su izvješće radili za Titon International, sigurnosnu tvrku iz Londona u kojem su detaljno opisali povijest odnosa između Putina, Ivanova i ozloglašene kriminalne skupine Tambovskaja iz Sankt Petersburga osamdesetih i devedesetih. Tambovskaja je kriminalna organizacija, poznata i kao Tambov i jedna od najgorih od svih ruskih kriminalnih skupina, a često je opisuju i kao ruske “Goodfellas”.

Švets je ispričao kako je Ivanov za vrijeme devedesetih blisko surađivao s kriminalcima, među kojima i već optuženi krijumčar Vladimir Kumarin Baruškov, šef Tambovskaje. Sve se to odvijalo u vrijeme dok je moć Ivanova i Putina rasla. Od dužnosnika KGB-a do visokih pozicija u gradskoj vlasti Sankt Petersburga. Prema Švetsovim riječima, Putin je, kao visoki dužnosnik u uredu gradonačelnika Sankt Petersburga, štitio Ivanova dok je ovaj bio umiješan u kriminalne aktivnosti.

Kasnih devedesetih Ivanov je iz sigurnosne službe prebačen u unutarnju kontrolu, a Putin je preuzeo šefovsku poziciju u FSB-u, tajnoj službi, nasljednici KGB-a. Švets je rekao kako je FSB do tada već koristila metode koje su koristile kriminalne skupine: reketarenje, iznude, ‘prijateljska zaštita poslova’, te eliminiranje konkurencije i onih koji nisu pristajali na njihove uvjete.

U isto vrijeme se vodila istraga protiv Ivanova koja je pokazala da je njegov odjel kojeg je vodio u FSB-u bio duboko povezan s organiziranim kriminalom. Izvješće kojeg su izradili Švets i Litvinenko isto tako donosi informaciju o povezanosti Putina i Kumarin Baruškova u vrijeme dok je Putin radio u uredu gradonačelnika Sankt Petersburga.

Među ostalim se navodi da je Putin bio član nadzornog odbora u kompaniji SPAG 1992. godine, a jedan od članova bio je i Kumarin Baruškov. Baruškov je na suđenju 2009., kada je optužen za pranje novca i ubojstvo i osuđen na 14 godina zatvora, na više pitanja demantirao da uopće pozna Putina.

Istraga o smrti Litvinenka u Londonu se nastavlja, a sud trenutno istražuje mogućnost da je njegovo ubojstvo organizirao FSB. Švets je u svom svjedočenju rekao kako FSB tako nešto ne bi mogao organizirati bez znanja i odobrenja glavne vlasti u Rusiji, odnosno, Vladimira Putina, donosi Newsweek.

Posjeti Express