Top News
1917 prikaza

Bivši KGB-ovac: 'Putin je član narko kartela'

Vladimir Putin
DPA/PIXSELL
Kontroverzne tvrdnje o ruskom predsjedniku iznesene su u istrazi o ubojstvu bivšeg ruskog špijuna

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov dugogodišnji suradnik Viktor Ivanov, koji je trenutno šef ruske Agencije za narkotike optuženi su da su vodili narko kartel, te bili upetljani u lanac pranja novca u Sankt Petersburgu devedesetih. Optužbe na njihov račun iznio je bivši KGB-ov službenik Jurij Švets, koji je u utorak svjedočio na sudu u Londonu gdje je u tijeku istražni postupak o smrti nekadašnjeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka.

Švets je svjedočio o izvješću kojeg je izradio s Litvinenkom, a u kojem su navedene ove optužbe, a Litvinenko je ubijen samo par mjeseci nakon što je njihovo izvješće bilo gotovo.

Vladimir Putin | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Prema Švetsovim izvorima, među kojima su Litvinenko, neimenovani bivši bliski suradnik Viktora Ivanova, te pripadnici ukrajinskih sigurnosnih službi.

“Vladimir Putin direktno je bio uključen u organizaciju koja je krijumčarila drogu iz Kolumbije”, naveo je Švets na sudu.

Švets i Litvinenko su izvješće radili za Titon International, sigurnosnu tvrku iz Londona u kojem su detaljno opisali povijest odnosa između Putina, Ivanova i ozloglašene kriminalne skupine Tambovskaja iz Sankt Petersburga osamdesetih i devedesetih. Tambovskaja je kriminalna organizacija, poznata i kao Tambov i jedna od najgorih od svih ruskih kriminalnih skupina, a često je opisuju i kao ruske “Goodfellas”.

Švets je ispričao kako je Ivanov za vrijeme devedesetih blisko surađivao s kriminalcima, među kojima i već optuženi krijumčar Vladimir Kumarin Baruškov, šef Tambovskaje. Sve se to odvijalo u vrijeme dok je moć Ivanova i Putina rasla. Od dužnosnika KGB-a do visokih pozicija u gradskoj vlasti Sankt Petersburga. Prema Švetsovim riječima, Putin je, kao visoki dužnosnik u uredu gradonačelnika Sankt Petersburga, štitio Ivanova dok je ovaj bio umiješan u kriminalne aktivnosti.

Vladimir Putin i Dimitrij Medvedev | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Kasnih devedesetih Ivanov je iz sigurnosne službe prebačen u unutarnju kontrolu, a Putin je preuzeo šefovsku poziciju u FSB-u, tajnoj službi, nasljednici KGB-a. Švets je rekao kako je FSB do tada već koristila metode koje su koristile kriminalne skupine: reketarenje, iznude, ‘prijateljska zaštita poslova’, te eliminiranje konkurencije i onih koji nisu pristajali na njihove uvjete.

U isto vrijeme se vodila istraga protiv Ivanova koja je pokazala da je njegov odjel kojeg je vodio u FSB-u bio duboko povezan s organiziranim kriminalom. Izvješće kojeg su izradili Švets i Litvinenko isto tako donosi informaciju o povezanosti Putina i Kumarin Baruškova u vrijeme dok je Putin radio u uredu gradonačelnika Sankt Petersburga.

Među ostalim se navodi da je Putin bio član nadzornog odbora u kompaniji SPAG 1992. godine, a jedan od članova bio je i Kumarin Baruškov. Baruškov je na suđenju 2009., kada je optužen za pranje novca i ubojstvo i osuđen na 14 godina zatvora, na više pitanja demantirao da uopće pozna Putina.

Istraga o smrti Litvinenka u Londonu se nastavlja, a sud trenutno istražuje mogućnost da je njegovo ubojstvo organizirao FSB. Švets je u svom svjedočenju rekao kako FSB tako nešto ne bi mogao organizirati bez znanja i odobrenja glavne vlasti u Rusiji, odnosno, Vladimira Putina, donosi Newsweek.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.