Branitelji napali Šerbedžiju zbog izjava o Haagu

Dusko Marusic (PIXSELL)
Šerbedžija odgovorio na prozivke kako su mediji njegovu izjavu izmislili
Vidi originalni članak

Ministarstvo branitelja prozvalo je u četvrtak glumca Radu Šerbedžiju zbog izjave koju su mu mediji pripisali, a u kojoj je navodno kazao: "Nije slučajno da su svi ti najveći ratnici, takozvani heroji koji su završili u Haagu, zapravo kriminalci".

"Ministarstvo hrvatskih branitelja ima obvezu čuvati vrijednosti i stečevine pravednog, legitimnog, obrambenog i osloboditeljskog Domovinskog rata na ponos hrvatskih branitelja, ratnih stradalnika i svih građana Republike Hrvatske. Stoga, najoštrije osuđujući te smatrajući krajnje neprimjerenom izjavu g. Rade Šerbedžije, izjavljujemo sljedeće:

Temeljne vrijednosti

Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata su branili i obranili RH unutar međunarodno priznatih granica od oružane agresije koju je izvršila Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dijela srpskog pučanstva u RH. Također ističemo da su temeljne vrijednosti Domovinskog rata uspostava i obrana državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta RH, za što su najzaslužniji hrvatski branitelji iz Domovinskog rata koji su, vođeni domoljubljem, stali u obranu slobode, demokracije i zajedništva hrvatskog naroda, poštujući najveću razinu etike ratovanja i načela ratnog prava.

Stoga smo kao društvo dužni svim hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata osigurati da njihova uloga u obrani Domovine bude trajno i dostojanstveno vrednovana, a njihova žrtva nikad zaboravljena.", stoji u priopćenju branitelja.

"Ja to nisam rekao"

"Samo sam rekao da su mnogi kriminalci pušteni iz zatvora da bi se borili u tim groznim ratovima na teritoriju bivše Jugoslavije. Ovo što govorite nisam kazao, to je mogao netko krivo napisati, ali ja to nisam rekao", rekao je Šerbedžija za N1.

"Pravi heroji ostaju pravi heroji i ostat će heroji. To što jesam rekao nema veze s hrvatskim braniteljima, to bi bilo glupo. Nisam spominjao Haag, samo sam spomenuo da su u tim groznim ratovima sudjelovali ljudi pušteni iz zatvora", naglašava Šerbedžija.

"Ovo što navode, jednostavno, nije moje mišljenje. Ako netko to tako doživljava, ispričavam se, ali ja to nisam rekao", kaže Šerbedžija.

Posjeti Express