Bratić je bio jedini srpski general ubijen u ratovima 90-ih

Peter Denton/Flickr
Mladen Bratić poginuo je od mine koju je hrvatska strana ispalila, a od cijele grupe poginuo je samo on
Vidi originalni članak

Ovih dana se postavlja spomen-ploča zapovjedniku Novosadskog korpusa JNA generalu Mladenu Bratiću. Njegov "najveći uspjeh" bilo je predvođenje sjevernog dijela napada na Vukovar.

Ubila ga je minobacačka granata ispaljena s hrvatskih pozicija i time je ušao u povijest kao jedini srpski general ubijen tijekom svih njihovih ratova devedesetih godina prošlog stoljeća.

U jednom razgovoru za Vreme, general Života Panić ispričao je kako je 2. studenoga 1991. poginuo Bratić

"General Mladen Bratić bio je zapovjednik sjevernog dijela. Vidim ja da ne ide kako treba, dođem na osmatračnicu na bršadinskom silosu i tu odlučimo da Bratić formira jednu operativnu grupu, da zapovjednik te grupe bude Enes Taso, da se od bršadinskog silosa krene i izbije na Dunav, da se ne bi prelijevale hrvatske jedinice. Bratić je tu odluku počeo sprovoditi u djelo i ujutro je došao na mkesto gdke su tenkovi prelazili preko jednog kanala. Tu je bio sa još desetak časnika i prvi put nije nosio zaštitni prsluk – zašto ga tog dana nije obukao, to mi nije jasno. Uglavnom, meni na mom zapovjednom mjestu javljaju da je Bratić teško ranjen; ja sam onda naredio da Biorčević primi dužnost i da mi javlja kako je Bratić. Poslije jednog sata javljaju mi da je umro. Kako se to dogodilo? Jedna jedina mina od minobacača 62 mm koju su Hrvati ispalili pala je između časnika, eksplodirala i samo je Bratića pogodila u predjelu stomaka. Svi ostali su bili neozlijeđeni..."

Reportaža Prvi je ušao u spaljeni Vukovar i opisao klanje i silovanje

Već od ranije poznata je inicijativa Šešeljeve Srpske radikalne stranke da Bratić dobije ulicu u Novom Sadu. Nevladine udruge oštro se protive takvim nastojanjima, a Šešeljevi pristaše im uzvraćaju nepatvorenom mržnjom. Đurađ Jakšić, predstavnik Šešeljevaca u gradskoj skupštini svojevremeno je kazao:

"U centru pažnje Soroševih pitomaca je blaćenje časti i ugleda časnika, vojnika i rezervista, koji su se, u okviru Novosadskog korpusa JNA, junački tri mjeseca borili za oslobađanje Vukovara od ustaških paravojnih jedinica. Srpska radikalna stranka je ponosna na ulogu Novosadskog korpusa u oslobađanju Vukovara i zato pokrećemo inicijativu da se jedna ulica u našem gradu nazove imenom generala Mladena Bratića, stradalog zapovjednika Novosadskog korpusa."

Domovinski rat Srpski dokumenti otkrivaju razmjere zločina u Vukovaru

Ovih dana se opet nevladine udruge moraju podizati protiv odavanja počasti Bratiću.

Jelena Dukarić iz Vojvođanskog građanskog centra, aktivističke organizacije koja radi s mladim generacijama na temama suočavanja s prošlošću, za DW kaže:

"Ja to doživljavam kao sramotu koju netko radi u moje ime. Sramota me je kad čitam, slušam, gledam… Sramota me je što ne postoji baš nikakva reakcija šire populacije, a svima su informacije jednako dostupne kao i meni. Moj prvi osjećaj je sram, to mi je prvi ljudski osjećaj." 

I u razgovoru s njom, kao i inače u razgovorima sa antiratnim aktivistima, često se može čuti da se osjećaju nemoćno.

"U posljednje vrijeme se osjeća jedna letargija i među nama samima, jer imamo osjećaj da se borimo s vjetrenjačama. Naspram nas je jedna užasna mašinerija koja slavi ratne zločine, daje im prostor u medijima i daje im moć. Mi pokušavamo raditi s mladima i to ima domet, ali to je mali broj ljudi do kojih mi dolazimo. Nadam se da će se u budućnosti isplatiti, možda će se stvari promijeniti za deset godina, tko zna”, priča Jelena Dukarić. 

Posjeti Express