Top News
54790 prikaza

Srpski dokumenti otkrivaju razmjere zločina u Vukovaru

Pad Vukovara
Screenshot Youtube
Desetljećima nakon počinjenih zločina počela su i prva uhićenja, a zaboravljeni dokumenti potvrda su bezvlašća i kaosa koji su vladali nakon pada Vukovara

Od zločina je prošlo gotovo tri desetljeća, a tek sada dovršavaju se istrage i podnose kaznene prijave zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina, priopćava MUP. Osumnjičeni su u četvrtak uhićeni u Vukovaru zbog sumnje da su kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi sudjelovao u protupravnom zatvaranju i zlostavljanju civila na području Petrove Gore 1991.

Iako se često stječe dojam da su ratni zločini u Vukovaru završeni Ovčarom i protjerivanjem velikog broja civila, moramo napomenuti da su brojni Hrvati ostali živjeti u Vukovaru i nakon pada. Kako pokazuju zaplijenjeni dokumenti pobunjenih Srba, Hrvatima koji su ostali dani provedeni u gradu nakon pada bili su itekako teški i dramatični, što se moglo i očekivati, obzirom na sve do tada poznate zločine.

"Iz javnih istupa osoba s područja Vukovara (Petrova gora, Trpinjska cesta), uglavnom Srbi, doseljenici sa Korduna, može se zaključiti, da je kod posljednje mobilizacije najviše negodovanja bilo kod tih stanovnika vukovarske općine. Naime, ovi Srbi, naročito oni sa Petrove gore, spadaju u red prvoboraca u Vukovaru, odužili su svoj dug srpskoj otadžbini, a prigovaraju velikom postotku Hrvata u Vukovaru, koji navodno ne sudjeluju u mobilizacijskim pozivima, a posebno nezadovoljstvo iskazuju sa tim da negdje oko polovice sadašnjih radnika kombinata Borovo čine Hrvati. Postoje veoma ozbiljne indicije da će pripadnici snaga “UN” izvršiti selidbu Hrvata iz s. Antin. Prije nekoliko dana boravili su u ovom selu, i popisali sve Hrvate, a potajno se čuje kako će preko vlasti RSK osigurati legalitet da ovi Hrvati odu u RH", stoji u jednom dokumentu iz sredine 1993. godine.

Ako znamo da je u vrijeme nastanka ovog izvještaja bilo, okvirno, desetak tisuća Hrvata na čitavom okupiranom području, možemo samo zamisliti koliko mali broj Hrvata je bio u Vukovaru, pa je i to bilo previše za "prvoborce". Ti prvoborci su bili raznorazni razulareni rezervisti i teritorijalci koji su prvi krenuli u napad na Vukovar, prvi su krenuli u pljačku napuštenih domova i prvi su krenuli s protjerivanjem civila. 

27 godina poslije Life Sedam vukovarskih heroina prisjeća se tragedije

Zarobljeni dokumenti govore i da su "pojedina lica uzurpirala dva-tri i više stanova i veće površine obradive zemlje", što u prijevodu znači da su si prisvojili stanove izbjeglih ili ubijenih Hrvata.

Koliko bezvlašće je vladalo na okupiranom teritoriju najbolje govori dokument iz srpnja 1992. godine gdje stoji da je pred Okružnim sudom u Šapcu pokrenut krivični postupak "protiv više osoba zbog osnovane sumnje u umiješanost u pljačku i preprodaju automobila, poljoprivrednih strojeva i bijele tehnike s ratišta. Budući da navedena imovina potječe iz naše oblasti, odnosno da je riječ o imovini naših neidentificiranih građana ili je riječ o napuštenoj imovini" gdje predstavnici Srpske krajine nisu pozvani.

U petak tako čitamo kako tek sada, desetljećima nakon zločina, policijski službenici Radne skupine Ravnateljstva policije dovršavaju, u koordinaciji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, kriminalističko istraživanje te podnijeli kaznenu prijavu protiv dvojice hrvatskih državljana starosti 63 i 64 godine zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na području vukovarskih četvrti Petrova Gora i Sajmište u rujnu 1991. godine, priopćio je MUP. 

Vukovar OTKRIĆE Top News Dokument koji je 1971. najavio srpsku agresiju na Hrvatsku

Sumnja se da je 63-godišnjak između 23. i 26. rujna u štabu srpske paravojne postrojbe TO Petrova Gora, koji se nalazio u tadašnjoj Ulici Svetozara Markovića 195 (Današnja Ulica SR Njemačke), kao pripadnik TO Petrova Gora, prilikom ispitivanja ranije zarobljenih civila, tada 59-godišnjeg Ivana Plećkovića zlostavljao gušenjem i zadavanjem ubodnih rana u predjelu grkljana te mu nanio tjelesne ozljede zbog kojih je trpio tešku patnju i bol.

Nakon zlostavljanja 59-godišnjaka, osumnjičeni je zlostavljao drugog oštećenog, tada 30-godišnjaka, gaženjem nogama i udaranjem šakama, kao i gušenjem do gubitka svijesti, zbog čega je on također trpio tešku patnju i bol.

Vukovar Pad Vukovara Life Jastreb: Bit će pokolja!; Pantovčak: Pošaljite nam faks

Nadalje, sumnja se da je 64-godišnjak, 15. rujna 1991. godine, zajedno s drugim pripadnicima srpskih paravojnih postrojbi TO Petrova Gora, zarobio i odveo civile u podrum svoje kuće u Vukovaru, i to tada 46-godišnjeg oca i 22-godišnjeg sina, potom njihove susjede, također oca i sina tada 50-godišnjaka i 18-godišnjaka (Josipa i Zlatka Palahinjaka), kao i 54-godišnjaka Antuna Babića.

Osumnjičeni je potom, zajedno s drugima, sudjelovao u zlostavljanju civila udarajući ih po cijelom tijelu palicama i električnim kabelima na kojima su dijelom bile ogoljene električne žice, koji su potom bili odvedeni u drugu kuću na području Vukovara gdje su također bili zatočeni i zlostavljani nekoliko dana.

Ranije navedenog oca i sina, tada 46-godišnjaka i 22-godišnjaka, nakon nekoliko dana zlostavljanja osumnjičeni 64-godišnjak je odveo do Sajmišta kako bi iz jedne kuće iznijeli i sahranili mrtvo tijelo. Tom ih je prilikom prisilio da stanu uza zid te kuće i sa ciljem zastrašivanja ispalio više hitaca oko njihovih glava.

Protiv osumnjičenih je po dovršetku kriminalističkog istraživanja podnijeta kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kaznena djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Oluja95 12:26 08.Prosinac 2018.

    U Vukovaru smo se borili i protiv Srba, ali i protiv Jugoslovena. Protiv operacije "Ram" i protiv operacije "Štit". Dobro opisno na ***

  • DKarlsmann 11:33 08.Prosinac 2018.

    Samo u Petrinji su Srbi uspjeli u 5 mjeseci ubit 260 civila, pobrojano od Documente, onda se zna da stvarna brojka oko 500... Hrvatsko "pravosuđe" ne radi ni minimum, a mediji ne žele pisati o tome, jer se boje da ... prikaži još! bi se ljudi osvećivali da su svjesniji što su "komšije" radile..

  • crazy.dictator 08:12 08.Prosinac 2018.

    Hrvatsko pravosude, kak to pompozno zvuci a kak odvratno djeluje. policiji i njima trabalo je samo skoro 30 let da se sete pokrenuti postupke protiv zlocinaca. kaj su cekali da poumiru?